Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Steve Jobs

2011. augusztus 25., csütörtök 06:50 | aznap frissítve

Bár számítani lehetett rá, a piacokat mégis váratlanul érte, hogy Steve Jobs lemondott az Apple elnök-vezérigazgatói pozíciójáról. Állítólag aktív elnök marad, de az elemzők kételkednek abban, hogy ugyanilyen tud-e maradni a világ legsikeresebb számítástechnikai cége.

Amióta 2004-ben hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, azóta keringenek a Jobs lemondásával kapcsolatos hírek. Bár egy bonyolult műtétnek hála az alig öt százalékos túlélési rátájú rákot Jobs legyőzte, egészségügyi állapota azóta is problémás volt, csont soványra fogyott, májátültetésen esett át, és egyre hosszabb betegszabadságokat vett ki - idén például hivatalosan már év eleje óta lábadozott.

Ugyanakkor mindenki úgy gondolta, hogy az 56 éves Jobs előbb-utóbb visszatér a vállalat élére, hiszen ahogy korábban fogalmazott, ha majd úgy érzi, nem képes többi a vezetésre, le fog mondani. "Sajnos eljött a nap" - írta Jobs az Apple alkalmazottjainak augusztus 24-én.

Nem látszott rajta

A bejelentés napján egy Jobshoz közelálló alkalmazott, akit nem hatalmaztak fel nyilatkozatra, azt állította, hogy a vállalatvezető reggel óta az Apple-nél volt és minden megbeszélésen részt vett. Az informátor szerint Jobs gyenge volt, de azt is hozzátette, hogy a lemondást nem jelezte előre semmi: sem állapotromlás, sem bármilyen változás.

Arról, hogy a hír egyben Jobs visszaesését is jelenti-e, nincsenek információk, ugyanakkor elemzők szerint nehéz azt elképzelni, hogy a vállalatvezető más okból is lemondana erről a pozícióról.

Jobs a bejelentés után egy érzelmes hangulatú találkozóra hívta a felsővezetőket, ahol azt is elmondta, hogy aktív elnöke marad a vállalatnak. A piacok ennek ellenére úgy reagáltak, ahogy arra számítani lehetett: a részvényárfolyam hét százalékot esett, és nehéz megjósolni, hogy hol lesz ennek a vége.

A piac reagál

Az elemzők ellentmondásosan értékelik a helyzetet. Az Apple-lel foglalkozó híreket összegyűjtő Mac Observer szerint Jobs pozíciójának sokkal inkább szentimentális, mint praktikus jelentősége volt. "Már jó ideje Tim Cook vezette minden értelemben a vállalatot, Jobs inkább csak a kész termékeket ellenőrizte, hogy azok megfelelnek-e az Apple hagyományainak" - mondta a szakértő, aki hozzátette, hogy Cook igazgatása óta 62 százalékot erősödtek a vállalat részvényei.

De a Global Equities Research elemzője, Trip Chowdhry nem ilyen nyugodt. Szerinte Jobs a mai napig mágikus figyelmet szentelt a részleteknek, és ebben rejlett az Apple ereje. A szakember szerint néhány évig, amíg a Jobs alatt elkezdett fejlesztések piacra kerülnek, még bizonyára nem lehet észrevenni a hanyatlás jeleit, de előbb-utóbb érezteti majd hatását, hogy a vállalat vezetője lemondott. "Az Apple maga Steve Jobs és Steve Jobs maga az Apple, ő az innováció: megtaníthatod az embereket a hatékony munkavégzésre, de Steve Jobs nélkül az Apple akkor is semmi" - mondta Chowdhry.

A Genetech vezetője, Art Levinson közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Jobs vezetői és látnoki képességei egyedülállóak az iparágban, és neki köszönhetően lett az Apple a világ legújítóbb és legértékesebb informatikai vállalata. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a 13 éve a cégnél dolgozó Cook a megfelelő ember erre a pozícióra, aki már számtalanszor bizonyította rátermettségét.

Sikerhalmozás

Jobs 1976-ban alapította a vállalatot, amitől a nyolcvanas évek közepén kirúgták, ezután az Apple mélyrepülésbe kezdett. A 14 évvel ezelőtti visszatérése óta történtek lényegében példa nélküliek az informatikában. A csőd szélén álló cégből előbb nyereséges vállalatot faragott, majd az olyan termékeknek hála, mint az iPod, az iPhone és az iPad, rekordot rekordra halmozott. Miközben az számítástechnikai piac számos nagy szereplője alapvető strukturális problémákkal küzd, elég csak a legnagyobb pc-gyártó, a HP kivonulására gondolni, az Apple az elmúlt években több mint 70 milliárd dollárnyi készpénzt halmozott fel, minden negyedévben megdöntötte az előző negyedév bevételi-, és profitrekordját, ráadásul piaci kapitalizáció alapján ez ma a világ második legértékesebb vállalata - időnként megelőzve az első Exxont is.

Jobs legendás volt munkamódszereiről, egyrészt, hogy az alkalmazottaiból motiválással, túlóráztatással és időnként komoly pszichikai nyomással a maximumot préseli ki, de arról is, hogy a legapróbb munkafolyamatokban is részt vett: az operációs rendszer vizuális kialakításánál például még az ablakok funkciógombjainak csillogását is szerette meghatározni. "Olyan gombokat tervezünk, amiket majd meg akarsz nyalni" - nyilatkozta az OS X több mint tíz évvel ezelőtti fejlesztése közben.

Jobs után

A piac szerint Jobs pótolhatatlan. Bár utóda, Tim Cook jó szakember, akinek ráadásul már komoly tapasztalatai is vannak, hiszen Jobs betegszabadsága alatt ő irányította a vállalatot, hiányzik belőle az a képesség, ami miatt az Apple a csúcsra jutott. Ugyanakkor óriási szerepe volt abban, hogy a vállalat bevételei ilyen jól alakultak, hiszen részt vett az iPodok, az iPhone-ok és az iPadek felfuttatásában is. Ahogy a Microsoft korábbi vezetője, John G. Connors fogalmazott: "Isten csak egyetlen Steve Jobsot teremtett, de az Apple sikeres marad Cook vezetése mellett is".

Rovatok