Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb háttértárolóját építi az IBM

2011. augusztus 30., kedd 15:14

Az IBM kaliforniai kutatóközpontjában, Almadenben elkezdődött a világ legnagyobb adattároló rendszerének megépítése. A szuperszámítógépeket, vagy az online óriáscégek sok adatot tároló szolgáltatásait (mint például a Gmail) jellemzően 15 petabájtos kapacitású adatközpontok szolgálják ki. Az IBM új rendszere ennek csaknem a tízszeresét, 120 petabájtot, azaz 120 millió gigabájtot tud majd tárolni.

A rendszer fenntartásához egy jól szigetelt, légkondicionált raktárépületre van szükség. A háttértárban 200 ezer darab, egyenként 1 terabájtos merevlemez dolgozik, a hűtésükről az IBM saját fejlesztésű vízhűtése gondoskodik. Szintén saját fejlesztésű a GPFS fájlrendszer, amit az óriás háttértár használ, és ami meghökkentően gyors elérést biztosít. A tesztek szerint egy 10 milliárd fájlból álló adatbázis indexeléséhez mindössze 43 percre van szükség.

A rendszer elvi tárolókapacitása jóval nagyobb, mint 120 petabájt, de az adatbiztonság miatt minden adatot egyszerre több helyen is tárol, fizikailag más-más lemezeken. Így ha valahol tönkremegy egy merevlemez, az adatközpont folytatni tudja az adatok kiszolgálását, és a kiesett lemez tartalmát a tartalék helyről beolvasva, és újra duplikálja.

A rekorder adatközpont leendő gazdája, és az ár egyelőre ismeretlen, szakmabeliek szerint valószínűtlen, hogy állami megrendelés lenne, inkább olyan, a cloud-megoldásokba mostanában sokat fektető cég lehet, mint a Google, a Microsoft, az Amazon vagy az Apple.

Rovatok