Index Vakbarát Hírportál

Négyszáz milliárdos kárt okoz a kiberbűnözés

2011. szeptember 8., csütörtök 12:42

A kiberbűnözők által okozott kár globális szinten a jelenlegi körülmények között évente körülbelül 114 milliárd dollárnyi lehet, de ha számolunk azzal is, hogy a támadás áldozatául esett cégeknek egy ilyen incidens termeléskiesést okoz, illetve a helyreállítás költségeit is megnézzük, akkor a fenti összeghez még hozzá kell adni 274 milliárd dollárt, és ez az összeg már magasabb, mint a fő kábítószerek feketepiacának összes forgalma, melyet 288 milliárd dollárra becsülnek világszinten – közli a becslést a Symantec biztonsági cég friss felmérése, a Norton Cybercrime Report 2011.

A 24 országban, 20 ezer ember megkérdezésén alapuló, februárban és márciusban végzett felmérés során kiderült, hogy a megkérdezettek 69 százaléka ellen követtek el már életében valamilyen számítógépes bűncselekményt, a becslés alapján tavaly összesen körülbelül 431 millió felnőtt áldozata volt a különféle kibertámadásoknak. A Symantec úgy számol, hogy másodpercenként 14 felnőtt lesz egy ilyen tett áldozata, a napi támadások számát egymillióra saccolják.

Már mobilon is támadnak

A környezet változását jelzi, hogy tavaly a megkérdezettek 10 százaléka ellen már mobiltelefonján keresztül intéztek sikeres támadást – a mobilos fenyegetések száma 2009-hez képest 42 százalékkal emelkedett, és a kutatók szerint e területen a közeljövőben további növekedésre lehet számítani.

A legveszélyeztetettebbek a 18-31 év közötti, főként mobileszközt használó férfiak, ebben a csoportban 80 százalékos az áldozatok aránya. Habár a közösségi oldalak által nyújtott lehetőségeket egyre több bűnöző használja ki, világszinten még mindig a vírusok és malware-ek terjesztése leggyakoribb, az ilyen támadások aránya 54 százalék globálisan. Ezt az online elkövetett csalások követik 11 százalékkal, míg a klasszikus adathalászat, a phishing 10 százalékát teszi ki a bűncselekményeknek.

Rovatok