Index Vakbarát Hírportál

Világuralomra tör a Windows 8

2011. szeptember 13., kedd 23:59

Több mint két óra hosszú demóban mutatta be a Microsoft a Windows 8 operációs rendszert. Végignéztük és készítettünk két tucat képernyőmentést a legjobb újításokról.

Magyar idő szerint hajnali háromkor füstölni fognak a Microsoft szerverei, mert letölthetővé válik a Windows 8 fejlesztői változata. Az elmúlt tíz évben nem volt a Microsoftnak olyan operációs rendszere, amit ekkora várakozás előzött volna meg.

Már a Windows 7-et is több mint 450 millióan használják, és a Windows 8 fejlesztését felügyelő Steven Sinofsky azt mondta: amin fut a Windows 7, arra a gépre a Windows 8 is feltelepíthető. Hatalmas a potenciális felhasználói bázis. Demonstrációjából kiderült, hogy még egy évekkel ezelőtti, gagyi Atom processzoros, 1 GB RAM-mal felszerelt gépre is feltelepíthető a Windows 8, amely elődjénél kevesebb memóriát igényel. És persze fut a sok magos szerveken és táblagépeken is.

A szerdától letölthető fejlesztői programot nem szabad éles környezetben használni, mert bármikor összeomolhat, elveszhetnek adatok. Érdemes leválasztani a vincseszteren egy külön partíciót, és arra telepíteni. Ezt a Windows 8-at még nem kell aktiválni, és csak Intel processzorral működik. Az ARM architektúrát használóknak még várniuk kell.

A Windows 8 már támogatja az érintőkijelzőket, és nagy, maszatos ujjakkal is könnyű kezelni a menüket. De a veterán pc-seknek sem kell aggódniuk, mert minden funkció elérhető egérrel és billentyűzettel. Régebbi, Windows 7-en futtatható szoftvereiket is futtathatják.

Az érintőkijelzős használathoz a Windows Phone 7-ben megismert, csempékből álló menürendszer passzol (ez a Metro stílus). A billentyűzet Windows-gombjának megnyomásával lehet visszalépni a szokványos asztali nézetre, amelyen a régi jó start menü ikonja is látható. Több monitoros környezetben az is megoldható, hogy az egyik kijelzőn a régi asztal, a másikon az új, Metro dizájn legyen látható.

Persze nem a felszínen kell keresni az igazán hasznos újításokat. A Microsoft úgy összekötötte a Windows 8-at a webbel, hogy a felhasználó nehezen tudja majd eldönteni, mely adatok vannak a gépén, és melyek jönnek valamilyen online tárhelyről. Ha a júzer beköti a Facebook-profilját, akkor a közösségi portálon tárolt képei is felbukkannak a galériában. A Skydrive online tárhelyét az utólag telepített programok is úgy kezelik, mintha a fájlok a számítógép merevlemezén lennének.

A BUILD konferencián azt is bemutatták, milyen egyszerűen lehet egy weboldalból Windows 8-as programot készíteni. A legegyszerűbb, világszerte sok százezer webfejlesztő által ismert HTML5 és JavaScript programnyelveken is lehet programokat írni a Windows 8-ra. Ez jelentősen megkönnyítheti a helyi, kisebb tartalomgyártók dolgát, ha meg kívánnak jelenni a Windows 8-as eszközökön. A Microsoft sok tapsot kapott, amikor a rendszer programozhatóságát demózták.

Néhány sornyi programkód elegendő ahhoz, hogy egy szoftver össze tudjon fonódni a rendszer egyéb elemeivel. Tegyük fel, hogy ír valaki egy primitív képszerkesztőt, amellyel rárajzolhatunk a képekre. Pár sornyi kód elég ahhoz, hogy a programból meg lehessen nyitni a gépen lévő képeket, és szintén csak néhány sor kell ahhoz, hogy a firkálmányunkat feltölthessük a Facebookra. A demóban el is készítettek pár perc alatt egy 58 soros, működőképes szoftvert.

Biztonság, erő

Bár a Microsoft az elmúlt években nagyon sok erőfeszítést tett, hogy növelje a Windows biztonságát, az operációs rendszer az elterjedtsége miatt mindig is a hekkerek kedvenc célpontja volt. A Windows 8 egy újabb védelmi képességgel gazdagodott, ki tudja szűrni a rendszer indulása előtt aktiválódó kártékony programokat. Ha fertőzött pendrive van a gépben, a Windows 8 nem indul el.

Könnyebb lesz kezelni a programok lefagyásából eredő hibákat is. A feladatkezelőben megnézhetjük, melyik futó szoftver használja a legtöbb erőforrást. Már amennyiben egyáltalán használnak valamit. A Windows 8-ban ugyanis a háttérbe kerülő programok gyakorlatilag hibernálódnak, sem a processzort, sem az akkut nem terhelik.

Mikor jön?

Steven Sinofsky nem árulta el, hogy mikor jelenik meg a Windows 8 végleges változata. A bemutató alapján a rendszer elég jó állapotban van, de nem lehet tudni, hogy milyen gyakran omlik össze. Majd a BUILD-en megjelent ötezer programozó, akik egy-egy Windows 8-cal felszerelt táblagéppel mennek haza, biztosan megosztják tapasztalataikat. Könnyen lehet, hogy a Microsoft még egyszer meglepetést akar okozni a felhasználóknak, és hamar piacra dobja a jövőbiztosnak tűnő rendszerét, amely szinte mindenen fut.

Rovatok