Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárddal többet adott a Google a Motoroláért

2011. szeptember 14., szerda 15:00

A Google annyira meg akarta venni a Motorola Mobilityt, hogy eredeti ajánlatánál hajlandó volt hárommilliárddal többet ígérni. A Motorola beleegyezett az eladásba, így a Google a már ismert 12,5 milliárd dollárért veszi meg a céget.

A hírek szerint ez 33 százalékkal több, mint amennyit eredetileg ajánlottak.

A versenyhatóságoknak még jóvá kell hagyni a felvásárlást. Ha nem engedélyezik és a Google nem veheti meg a céget, akkor is fizetniük kell a Motorola Mobilitynek 2,5 milliárd dollárt.

Első hallásra nem hangzik túl jó üzletnek ez a Google részéről, de a cégnek úgy tűnik megéri a rengeteg pénzt a Motorola birtokában lévő 17 500 mobillal kapcsolatos szabadalom. Most, hogy a mobilgyártók egymás perlésével vannak elfoglalva, a Google-nak is jól fog jönni némi fegyver, hogy meg tudja védeni az Androidot a riválisoktól.

A dokumentumok szerint a Google mobil részlegének vezetője, Andy Rubin vette fel a kapcsolatot a Motorola Mobility vezérigazgatójával, Sanjay Jhaval július elején. Később kapcsolódott be a tárgyalásokba a Google vezére, Larry Page és Nikesh Ahora a cég üzleti vezetője.

Nagyjából egy hónap tárgyalás után a Google 30 dollárt ajánlott részvényenként, miközben a Motorola részvényeinek ára 22 dollár volt. A Motorola elutasította az első ajánlatot és 43,5 dollárt kért részvényenként. A Google 37 dollárra emelte ajánlatát, majd a két cég megegyezett a 40 dolláros árfolyamba. Így lett a végösszeg 12,5 milliárd dollár.

Rovatok