Index Vakbarát Hírportál

Perlik a HP-t, mert félrevezette a befektetőket

2011. szeptember 16., péntek 10:53

A HP legfelsőbb vezetői megtévesztették a befektetőket azzal, hogy hónapokon át elhallgattak fontos döntéseket például a TouchPaddel kapcsolatban. Amikor aztán nyilvánosságra hozták elképzeléseiket, az a mélybe taszította a részvényeket, ami jelentős veszteségeket hozott a befektetőknek – állítja Richard Gammel részvényes, aki csoportos perre készül a cég ellen.

Szerinte elhallgatták azt a tényt, hogy a létező üzleti modell nem működik és a WebOS nem része a jövőbeli terveknek.

Augusztus 18-án a HP sokkolta a Wall Streetet azzal, hogy átgondolja, mit tegyen a pc-üzletággal (többek között felmerült a kiszervezés is), kiszáll a WebOS-ből és megszünteti a TouchPad gyártását. Emellett megvette a brit szoftvercéget, az Autonomyt.

A részvények a következő nap húsz százalékot estek, ezzel a legnagyobb esést produkálták a Fekete Hétfőnek nevezett 1987-es összeomlás után.

A pert ezen a héten indították az Egyesült Államokban. Az iratokban szerint Leo Apotheker vezérigazgató és Cathie Lesjak ügyvezető félrevezette a részvényeseket azzal, hogy pozitívan nyilatkozott a cégről, állításuk azonban később nem bizonyult helytállónak.

A HP nem kommentálta a pert.

Nem ritka az ilyen jellegű per Amerikában, részvényesek gyakran perlik a céget egy-egy nagyobb tőzsdei esés után.

Rovatok