Index Vakbarát Hírportál

Eladó egy Enigma

2011. szeptember 19., hétfő 14:01

Igazi technológiatörténeti különlegesség, egy működőképes Enigma rejtjelező gép kerül kalapács alá a brit Christies aukciós ház szeptember 29-i árverésén. Az 1939-ben gyártott gépet a világháború alatt használták, majd egy kaliforniai múzeum birtokába került. Az aukció szervezői óvatosan 50 és 80 ezer dollár közé becsülik a végleges árat, de a legutóbbi hasonló árverésből kiindulva (tavaly novemberben 106 ezret adott egy gyűjtő egy Enigmáért) a licit ennek akár a másfélszereséig is elmehet.

Az Enigmát az első világháború után német mérnökök fejlesztették ki. Eredetileg kereskedelmi forgalomba szánták, de a harmincas évektől kezdve csak a német hadsereg használta a továbbfejlesztett változatot. A gépben három forgatható tárcsa végezte a Morze-kódban írt szövegek kódolását, a vevő oldalán egy ugyanilyen tárcsaállású gép tudta az üzenetet visszafejteni. Mivel a tárcsák állásának sok milliárdos nagyságrendű kombinációja volt, a titkosítás feltörését lehetetlennek tartották.

Az Enigma kódolását egy lengyel mérnökökből álló csoport már 1932-ben feltörte, erre válaszul vezette be a német hadsereg az öt tárcsás változatot. Az új kódolás feltörésére a szövetségesek óriási erőket fordítottak: a brit Bletchley Parkban 14 ezer ember dolgozott a kódfejtésen, számítástechnika egyik atyjának tartott Alan Turing vezetésével. A kódtörésre született meg a kor legmodernebb mechanikus számítógépe, a Colossus, amelyekkel 1943-tól napi 2500 rejtjelezett üzenetet tudtak megfejteni. A németek vakon bíztak az Enigma feltörhetetlenségében, így a visszafejtett üzenetek létfontosságú stratégiai információkat tartalmaztak, és sokat segítettek a normandiai partraszállás megtervezésében, illetve az észak-afrikai hadszíntéren Rommel csapatainak legyőzésében.

Az Enigmából becslések szerint közel százezer darabot gyártottak, de a háborút csak kevés vészelte át, a máig működőképes példányok számát néhány százra teszik.

Rovatok