Index Vakbarát Hírportál

Futurisztikus személyszállító váltja le a buszokat a londoni reptéren

2011. szeptember 19., hétfő 10:15 | aznap frissítve

Lézer vezérelte, automata, ultrakönnyű személyszállító rendszert helyeztek forgalomba a hét végén a londoni Heathrow repülőtéren.

A vezető nélküli járművek négy személyt képesek szállítani a repülőtér fő épülete és a parkoló között. Az új rendszer 60 százalékkal csökkenti a business osztály parkolójába való eljutás idejét. A futurisztikus jellegű, ultrakönnyű személyszállító 40 kilométer/óra sebességgel közlekedik kötött sínpályán. Nincs menetrendje, az utas maga választja meg, hová tart. Lézerérzékelőket használ, amikor végigviszi az utasokat és csomagjaikat a 3,8 kilométer hosszú úton.

A személyszállító gyártója, az ULTra cég szerint a 30 millió fontba került fejlesztés évente ötszázezer utas szállítására képes és ötvenezer buszutat vált ki. A brit fejlesztésű rendszert április óta tesztelték a repülőtéren 60 évig tartó fejlesztés nyomán. Az ötletet ugyanis már az 1950-es években megálmodták, ám csak azután vált valóra, hogy az ULTra elnöke, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egykori mérnöke, Martin Lowson felkarolta az ötletet, amikor az 1990-es években a Bristoli Egyetemen oktatott.

Rovatok