Index Vakbarát Hírportál

Akár krumplival is működhet az Intel új csipje

2011. szeptember 22., csütörtök 14:24

Ezen a héten tartották a cég fejlesztőknek szóló rendezvényét, ahol Intel kutatói bemutattak egy kísérleti processzort, amivel nagyságrendekkel csökkenthető az eszközök energiafelhasználása.

A “Claremont” kódnévre keresztelt csip az első, úgynevezett küszöbközeli feszültségen működő processzor. Ez azt jelenti, hogy a tranzisztorok nagyon alacsony feszültségen, majdnem küszöbfeszültségen képesek működni, szemben a mostani megoldással, amely jóval nagyobb feszültségingadozással jár. Az új technológia jelentősen növeli a hatékonyságot és csökkenti az energiafelhasználást.

A bemutatóban egy Linux operációs rendszert futtató pécén próbálták ki a processzort, amelynek energiaellátását egy bélyeg méretű napcella  biztosította. A processzorral együtt egy másik kísérleti terméket is alkalmaztak: egy újfajta, nagyon hatékony memóriát.

“Egy napcellát használtunk annak bemutatására, milyen kevés energiára volt szükség” – mondta el Connie Brown, az Intel szóvivője. “De bármivel futhatna, aminek van energiája” – akár narancslével, vagy krumplival is, legalábbis Brown szerint. “A kulcsüzenet az alacsony energia, és hogy a tranzisztorok mennyivel energiahatékonyabbak küszöbközeli feszültségen.”

Rovatok