Index Vakbarát Hírportál

A YouTube 3D-re konvertálja a videókat

2011. szeptember 23., péntek 14:54

Az elektronikai cégek és szolgáltatók még hisznek a 3D-ben, tévéktől lejátszókon át a mobiltelefonokig mindenből készül 3D-s változat. Most a YouTube is beállt a sorba legújabb fejlesztésével.

Illetve nem is most állt be a sorba, hiszen már eddig is létezett a kifejezetten 3D videók feltöltésére elválasztott csatornája. Most azonban a 3D videóknál is vezető szolgáltatóvá szeretne válni, így kiadta a 2D-ből 3D-re konvertáló alkalmazást.

A hagyományos 3D-felvétel ugye úgy működik, hogy két lencsével veszik az adott képet két különböző szögből és ezeknek az egymás mellé helyezésével lehet 3D képet látni az erre a célra kialakított szemüveggel. Eddig is léteztek olyan technikák, melyek hagyományos 2D videóból 3D-t készítettek, főleg a tévék éltek ezzel. A legfőbb oka ennek, hogy nagyon kevés még az jó 3D tartalom, így aki drágán megveszi a 3D tévéjét, nem akarja folyton ugyanazt az öt filmet nézni, más filmeknél is szívesen vette a 3D-t.

A YouTube mostani alkalmazása hasonló megoldással él, színekkel, kontrasztokkal és mélységgel játszik, hogy 3D-ben legyen látható az adott videó. Az eredmény nem tökéletes, ezt a YouTube is elismeri, de azt is hozzáteszik, hogy ez még erősen béta állapot. Persze ahhoz, hogy ezeket a videókat megnézze a felhasználó, szüksége van a 3D szemüvegre.

Egy másik bejelentést is tett a YouTube, feloldják a 15 perces limitet a jóváhagyott felhasználóknál, vagyis akármilyen hosszú videót fel lehet már tölteniük. Decemberben már törölték a 15 perces korlátot néhány kiválasztott felhasználónak, most jóval szélesebb a kör.

Rovatok