Index Vakbarát Hírportál

Kémműholdat lőtt fel Japán

2011. szeptember 23., péntek 14:44

A Japán déli részén lévő tagesimai űrközpontból sikeresen Föld körüli pályára állítottak egy kémműholdat, amelyet egyebek mellett nemzetbiztonsági megfontolásokból telepítettek a világűrbe - jelentette a JAXA japán űrügynökség.

A műholdat egy H-2A hordozórakéta emelte a magasba, majd állította az előre eltervezett pályára, gond nélkül. Az indítást korábban technikai problémák és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt többször elhalasztották.

Az űreszközről annyit tudni, hogy a több száz kilométeres magasságból 60 centiméteres felbontású felvételeket képes készíteni. Japán ennek a műholdtípusnak három darabját már korábban a világűrbe juttatta, ezek közül az egyiknek az élettartama hamarosan lejár. Felváltására küldték fel a pénteken indított műholdat.

Az elkövetkező két évben a típus korszerűsített változatának két tagját is Föld körüli pályára szándékoznak állítani. Ezeknek a műholdaknak a radarleképező berendezése éjszaka és felhős időben is ellát a Föld felszínéig.

A japán kormány azt követően döntött ennek a műholdcsaládnak a világűrbe telepítéséről, hogy 1998-ban egy, Észak-Koreából indított ballisztikus rakéta Japán fölött átrepülve csapódott a Csendes-óceánba.

Rovatok