Index Vakbarát Hírportál

A nagyok is belépnek a tükör nélküliek piacára

2011. szeptember 25., vasárnap 08:19

A tükör nélküli cserélhető objektíves gépek mára komoly kihívást jelentenek a tükörreflexeseknek – állítják egyre többen, köztük David Rubinstein, a tokiói MF Global FXA Securities elemzője, akik közelről figyelik a fényképezőgép-piac folyamatait. Eddig úgy tűnt, hogy a két nagy gyártó, a Nikon és a Canon kimarad a piac egyik legnagyobb újításából. De mégis beszállnak a versenybe.

A MILC egy néhány éve létező kategória, a tükör nélküli cserélhető objektíves gépeket nevezzük így. A piac tavaly indult be igazán, akkor a nagyobb fényképezőgépgyártók (Panasonic, Olympus, Samsung, Sony) is kijöttek saját modelljeikkel. A kategória lényege, hogy kisebbek, mint a tükörreflexesek, de sokkal jobb képet készítenek, mint a kompakt gépek, majdnem ugyanazt a képminőséget adják, mint a DSLR gépek.

Növekvő piaci részesedés

Népszerűségük ezért töretlen, a gyártók egymás után rukkolnak elő még kisebb és még jobb MILC-ekkel, a korábbi cikkünkben feltett kérdésre tehát van válasz: egy létező piaci résbe törtek be és ezt a rést tágítják, már mérhető a piaci részesedésük a fényképezőgépek között. Az alsóbb kategóriákat a telefonok kamerái veszélyeztetik, sokan azért nem vesznek kicsi kompakt gépeket, mert az egyre jobb telefonos kamerák miatt nem látják értelmét.

A tükörreflexesek pedig azért vannak veszélyben, mert a tükör nélküli cserélhető objektíves gépekkel olyan képeket lehet már készíteni, ami a legtöbb embernek bőven elegendő, ráadásul sokkal kisebbek és könnyebbek, mint a nagy tükörreflexes gépek. Elemzők szerint nagy hiba lenne, ha ebből a piacból kimaradna a két legnagyobb gyártó, a Nikon és a Canon.

A piac egyértelműen nő, a Sony előrejelzései szerint a következő három évben 13 millió darabot adnak el a kategóriából. A cég NEX sorozata miatt a cég részesedése a tükör nélküli kategóriában 15 százalékra nőtt az egy évvel azelőtti 10 százalékról.

Gyors terjedés

Az első tükör nélküli cserélhető fényképezőgépnek a Panasonic DMC-G1-et tartják, ezután jött a Ricoh GXR 2009 novemberében, az Olympus PEN E-P1 2009 júniusában. Majd a Samsung NX10 2010 januárjában, a Sony Nex 3 és Nex 5 májusban, a Panasonic GF2 októberben.

Az idén egy újabb sor fényképezőgépet mutattak be, kisebbeket és könnyebbeket, mint tavaly, melyek persze sokkal több funkcióval rendelkeznek. A legkisebb gépe versenyben a Pentaxnak vezet, a Pentax Q például csak 200 gramm, a legkisebb tükör nélküli cserélhető objektíves gép a piacon.

A Sony mindenkinek tetszeni akar

A gyártók egymás után adták ki tavalyi sikerkameráiknak a legújabb változatát. A Sony Nex 3 és Nex 5 sorozat új generációjának első darabja például a Nex C3 volt. Ezt a fényképezőgépet sikerült tesztelnünk is. Látszik, hogy a Sony elkötelezte magát a sorozat mellett, igényesen kialakított gépről van szó.

A nagyobb szenzor ellenére a legkisebb micro 4/3-ados kamerák között van, alig 225 gramm a súlya. Hiába lett kisebb, érzékelője 16,2 megapixeles lett, HD-felvételeket készít és 3D panorámaképet is tud készíteni. Kezelése nagyon egyszerű és átlátható, elődjéhez képest változott a kezelőfelület. A fényképezőgép azoknak is jó, akik csak megnyomják a gombot és készítenek egy képet. És azoknak is megfelel, akik ennél komolyabban szeretnének a fotózással foglalkozni és saját maguk állítják be a különböző paramétereket. Míg több gyártó az egyszerűsítés felé halad, a Sony egyértelműen a komolyan fotósokat is meg akarja nyerni magának ezzel a sorozatával.

Egyre többen vannak, tarolni akarnak

A Sony legközelebbi vetélytársai a Panasonic Lumix GF3 és az Olympus PEN E-PL3, mindkét gép micro 4/3-ad formátumú. A Panasonic az IFA-n mutatta be sorozatának legújabb darabját, a GF3X-et A cég szerint ebben a kategóriában a világ legkisebb digitális vázát (DMC-GF3), valamint a világ legkisebb digitális cserélhető zoomobjektívét sikerült létrehozni. Maga a készülék könnyű és erős alumíniumból készült, ergonomikus markolattal segíti a fogást. Gyors reakcióideje van, és 1920 x 1080 képpontos full hd videofelvételre képes.

A Samsung is Berlinben mutatta be az NX100 utódját, az NX200-at. A fényképezőgépben egy 20,3 megapixeles szenzor került 100 és 12 800 közötti ISO tartománnyal. Nagyon gyors sebességet ígér a gép, szinte nincs is szükség sorozatfelvételre, olyan gyorsan lehet kattintgatni. És természetesen az NX200 is képes full hd felvételt készíteni.

Jön a Nikon is

Erre a piacra lép be a Nikon. A cég hosszas hezitálás után úgy döntött, hogy piacra dobja saját tükör nélküli cserélhető objektíves gépét, ráadásul rögtön két géppel jön – egy felsőbb és egy középkategóriással. Persze ők nem MILC-nek nevezik terméküket, hanem azt mondják, egy teljesen új kategóriát teremtettek az alapoktól fejlesztve.

A cég szerdán mutatta be a Nikon 1 névre hallgató fényképezőrendszert, melyet a világ leggyorsabb rendszerének mondanak, 60 képet tud készíteni másodpercenként. Rengeteg új funkciót fejlesztettek ki, a legérdekesebb ezek közül az elő- és utórögzítés. Ennek lényege, hogy az exponáló gomb félig benyomásakor a gép már fényképezni kezd. Kétféle módon használhatjuk ki ezt a funkciót. Az egyik, hogy az elkészült képekkel készíthetünk egy két másodperces videót – például arról, ahogy a kutya felugrik a labdáért. A másik lehetőség, hogy a gép húsz képet készít, ebből megtartja az öt legjobban sikerültet – pl nincs bemozdulás, nem pislog az alany, éles a kép – és felajánl egyet a felhasználónak, hogy elmentse.

A Nikon a J1 és a V1 nevű fényképezőgépeket dobja a piacra. Az elsőt amatőröknek ajánlja, akik mindenhova magukkal vinnének egy kicsi, de okos gépet. A második célcsoportja azok, akik a kategórián belül a legjobban keresik. A gépek kialakításában is látszik a célcsoport megkülönböztetése. Míg a J1 váza alumínium és öt színben kapható, addig a V1 magnéziumötvözet vázú és csak két színben, feketében és fehérben kapható.

A két géphez új bajonettet fejlesztettek ki, négy új objektívvel indulnak. Ez azt jelenti, hogy a Nikon régi objektíveit csak egy kiegészítővel lehet csatlakoztatni az új fényképezőgépekhez.

Hol a Canon?

Már csak a Canon hiányzik a piacról, de a fentiek tükrében biztosra vehetjük, hogy nem sokáig. Ráadásul a cég néhány hónapja már jelezte is, hogy ők is a piacra szeretnének lépni a közeljövőben.

Rovatok