Index Vakbarát Hírportál

A Hipernet sem pótolja a vezetéket

2011. szeptember 26., hétfő 19:32

A Telenor teletömte a fővárost a Hipernet hirdetéseivel, és bizonyára sokakban felmerült, hogy a gyors mobilhálózat akár a vezetékes internetet is kiválthatja. Kipróbáltunk egy konnektorhoz kötött modemet, amely nem bírt a tartaloméhségünkkel.

A Telenor augusztus végén vezette be a Hipernet szolgáltatást, ez a nagy sebességű mobilnet márkaneve. Jelenleg csak a fővárosban és a környékén elérhető, vidéken normál sebességű a letöltés. Most csak tablettel, notebookkal és számítógépes modemmel lehet hipernetezni, illetve olyan hálózati elosztókkal, amelyek a mobilnetre csatlakoznak, és wifin vagy vezetéken adják tovább az internetes hozzáférést a többi eszközünknek.

Az elméletileg 42 megabites, a gyakorlatban 10-20 megabit körül teljesítő Hipernet már elég gyorsnak tűnt ahhoz, hogy több felhasználó közt szétosszuk a kapacitását, ezért kölcsönkértem a Telenortól egy irodákba szánt routert, a konnektorról működő Huawei B863-at.

Fele sem, igaz?

Mérésem helyszíne az Index.hu irodája volt, ahol meglehetősen nagy a telenoros ügyfelek koncentrációja. Ugyanitt elvégzett korábbi tesztemen, a mobilszolgáltató 42 megabites HSPA+ modemével tizennégy megabit per másodperces átlagos letöltési sebesség jött össze, és a fővárosban 20 megabit körüli volt a legmagasabb érték. Ennek fényében egyáltalán nem lepődtem meg, hogy a 21 megabitre kalibrált Huawei routerrel 7,7 megabit volt a legnagyobb letöltési sebesség. Persze ez is csak akkor jött össze, amikor egy kütyüvel csatlakoztam a hotspotra.

Azt tudni kell, hogy a mindegyik mobilnetes szolgáltatásnak és hálózati eszköznek az elméleti maximális sebességét határozzák meg. Ennek igen egyszerű oka van: az adatforgalom egy része nem hasznos bit (pl. az adatcsomagok célba jutását segítik), és ezen kívül is sok környezeti tényező befolyásolja a felhasználó által mérhető értékeket.

Harminckettő? Egy tucat?

Az tűnt fel a Telenor weboldalán a Huawei B863 leírásánál, hogy akár harmincketten is csatlakozhatnak a routerre. Biztosan nagyon vonzó egy kisvállalat számára, de vásárlás előtt érdemes egy kicsit matekozni. Kezdjük rögtön ezzel: 21/32=0,65. Egy felhasználóra elméletileg 650 kbps jut, de én a 21 megabitnek alig több mint a harmadát mértem (7,7-et, ugye), és ez alapján az Index szerkesztőségében fejenként csak 240 kbps jutna. Nagyjából ennyi az EDGE maximuma. Kevés, kultúrember az ilyet nem nevezi szélessávnak.

Harminckét felhasználót nem tudtam összeterelni, de nem is volt rá szükség, mert a gyakorlatias tesztemben négyen megfektettük a hálózatot. Addig még minden rendben volt, amíg csak hárman néztünk egy-egy YouTube videót (átlagos, 480p felbontáson). Amikor az egyik videót 720p-re állítottam, akkor a másik rögtön elakadt. Egyszerre négy eszköz nem tudott akadozás nélkül videókat futtatni. Három videós eszköz mellett egy negyedik eszközön a speedtest.net portál már csak 1,08 megabites letöltési sebességet és 157 ezredmásodperces válaszidőt mért.

Egészen biztos, hogy nem érdemes 32 felhasználót kötni egyetlen a routerre. Nyolcan talán még elvannak vele, de a rendszergazdának érdemes letiltania az összes videós portált. Erre meg is van a lehetőség, a Huawei B863 adminisztrációs felületén bármilyen weboldal blokkolható.

Ha a SIM-kártyánkon letiltjuk a PIN-kódot, akkor a routert rögtön a kicsomagolása után elkezdhetjük használni. Vannak profi beállítások is, szűrhetünk a hálózati eszközök MAC-címére, kapcsolgathatjuk a beépített tűzfalat. Alapból csak a belső antenna áll a rendelkezésünkre, SMA csatlakozójára köthető külső antenna. A kütyü a munkaidő utáni játékot is segíti, az alap beállítási lehetőségek közt van például a Rainbow Six játékok által használt port akadálymentesítése is. Emellett fájlszerverként működik, az usb-portjára kötött pendrive/merevlemez tartalmát néhány kattintással elérhetővé tehetjük a belső hálózaton.

Nem vezetékes helyett

Egyetlen komoly hiányossága van a Huawei B863 routernek: a vezetékes interneteléréshez nincs bemeneti aljzat. Nem tudjuk rákötni a vezetékes netünkre, tehát csak úgy tudjuk az eszközt biztonsági tartalékként használni, ha külön van vezetékes routerünk, és pluszban ez a mobilnetes. Otthoni környezetben, 2-3 felhasználóval még jó ez a router, de a teszt során bebizonyosodott, a mobilnet még a 21 megabiten sem egyenértékű egy jó vezetékes kapcsolattal.

Rovatok