Index Vakbarát Hírportál

Az EA is megtiltotta felhasználóinak a perelést

2011. szeptember 26., hétfő 14:07

Akárcsak a Sony esetében, újra a ngohq.com számolt be arról, hogy az Electronic Arts (EA) új általános szerződési feltételeiben (ÁSZF) megtiltja a felhasználóknak, hogy bírósághoz forduljanak, ha nem tudják problémáikat rendezni a céggel.

A Sony a jövőben a vitás kérdéseket először egy a cég által választott bíróság előtt kívánja megoldani, ugyanakkor azt is kiköti, hogy bármely eljárás, akár békéltető testület vagy éppen bíróság előtt, csakis egyénileg indítható meg. Az ügyfelek nem állhatnak össze csoportos perre – pert egyébként egyénileg is csak akkor indíthatnak, ha a Sony és a felhasználó írásos megállapodást kötött arról, hogy a békéltető testület előtt nem tudták rendezni a vitás ügyeket. Az ügyfelek megtehetik ugyan, hogy ezt a módszert, a békéltető testületi megoldást nem fogadják el, ám ebben az esetben szeptember 15-étől számítva harminc napon belül levélben (papíron, postai úton, nem e-mailben) jelezniük kell a Sonynak, hogy fenntartják a csoportos perben való részvétel jogát.

Az EU-ban nem érvényes

Úgy tűnik, az EA is hasonló úton készül járni, ugyanis az online játékokat kínáló Origin platformjuk legújabb ÁSZF-ébe belefoglalták, hogy az elégedetlen felhasználók sem maguk nem fordulhatnak bírósághoz, sem csoportosan nem indíthatnak pert (class action). Igaz, az EA szövegében már szerepel az a kitétel, hogy ez a módszer ugyan teljesen törvényes, ám vannak országok, ahol mások a rendelkezések, ott nem érvényes ez a pont (a kanadai Québec, Oroszország, Svájc, valamint az Európai Unió tagállamai).

A sokak által vitatott rész szerint az ÁSZF elfogadásával a felhasználó és az EA is lemond arról a jogáról, hogy a vitás ügyeket egyénileg vagy csoportosan bíróság elé vigye, majd részletezik, hogy mi is számít vitás ügynek.

Az érintett országok játékosai természetesen már vitatják az ÁSZF jogszerűségét. Alig néhány hete a közfelháborodás szorította rá az EA-t, hogy visszavonjon egy korábbi szerződésmódosítást, ugyanis az augusztusban kiadott ÁSZF-ben a lehető legszélesebb körű adatgyűjtési jogot követelte magának a cég, ráadásul azt is ki akarta kötni, hogy ezeket az információkat eladhassa harmadik félnek.

Rovatok