Index Vakbarát Hírportál

Évente alig félmillió jut az informatikai biztonság fejlesztésére

2011. szeptember 26., hétfő 14:13

A NETASQ, a legnagyobb európai vállalati tűzfalgyártó felméréséből kiderül, hogy a rendszergazdák ugyan tisztában vannak a külső támadások jelentette veszélyekkel, a teljes informatikai költségvetést figyelembe véve azonban elenyészően keveset fordíthatnak az informatikai biztonság fejlesztésére. Pedig mind a sebezhetőségek, mind a célzott külső támadások és a közösségi oldalakat látogató felhasználók potenciális veszélyt jelentenek a szervezetek hálózatára, az ott tárolt adatokra.

A hazai rendszergazdáknak folyamatosan bizonyítaniuk kell a vállalat vezetőségének, hogy az informatikai biztonságra fordított költségek nem kidobott pénzt jelentenek a cégnek. Ritkán vesznek el adatok vagy szivárognak ki kritikus információk, ám ha mégis, az felbecsülhetetlen károkat képes okozni. Ezt a rendszergazdák mára felismerték, ám a vállalati döntéshozók még mindig viszonylag kevés forrást juttatnak erre a területre, hiszen nem lehet valós időben, naponta látni az adatvesztések okozta károkat – mondta Bódis Ákos, a NETASQ Közép-Kelet-Európáért felelős regionális igazgatója.

Újat csak akkor, ha a régi elromlott

Ennél is riasztóbb, hogy a válaszadók szerint csak akkor vásárolhatnak új eszközt, ha egy korábbi eszköz javíthatatlanul meghibásodik, és nem akkor, ha olyan új fenyegetés jelenik meg, amely ellen a meglévő eszköz már nem képes védelmet nyújtani. Fontos lenne, hogy az informatikai költségvetések döntéshozói is megértsék: a komplex munkakörnyezetek sokrétű fenyegetést jelentenek, a kihívások pedig naponta változnak, ezért szükségszerű az újabb kihívásokra megoldást nyújtó védelmi berendezések beszerzése. Ez különösen igaz az utóbbi években gyakran alkalmazott virtualizációs megoldások esetében, amelyeknél a rendszergazdák több mint fele még nem használ virtuális tűzfalat, és csak negyedük tervezi bevezetni azt – tette hozzá Bódis.

A felmérésből kiderül, hogy a vállalatok harmadának elavult hálózati védelmi eszközei nem alkalmasak a mai fenyegetések kivédésére. A kérdőívre adott válaszok rávilágítanak arra is, hogy a hazai rendszergazdák a tűzfalakat a jövőben elsősorban a mobil munkavégzést is támogató VPN hálózatok megvalósítására és védelmére alkalmaznák. Mindemellett felhasználói biztonsági okokból a hazánkban is széles körben elterjedt Facebook közösségi oldal letiltására, valamint a különböző honlapok szabályozására vennének igénybe az új generációs tűzfalak védelmét.

Rovatok