Index Vakbarát Hírportál

Most tényleg jön a Google Drive

2011. szeptember 26., hétfő 12:26

Lehet, hogy önbeteljesítő jóslatról van szó, annyit és olyan régóta beszéltek az emberek a Google soha el nem készült, misztikus, privát fájlmegosztó szolgáltatásáról. Úgy tűnik, a cég a Google Dokumentumokat alakítja át erre a célra.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt valaki felfedezett pár sor kódot a Chromiumban (a Chrome böngésző nyílt forrású változatában), ami arra utalt, hogy végre megcsinálták a már sokak által régóta várt GDrive-ot, a Google saját fájlmegosztó szolgáltatását, melynek segítségével a cég által biztosított tárhelyen, online tárolhatjuk majd dokumentumainkat, képeinket, videóinkat, egyéb fájlainkat, így azokat pár kattintással, bárhonnan elérhetjük majd egy böngésző segítségével.

A Chromiumban "elrejtett" kódsor felfedezése után nem sokkal néhány felhasználó olyan üzeneteket kapott a Docs-ban, amelyek Google Drive-nak hívták a rendszert. Vasárnap egy szemfüles felhasználó mindenféle, már létező Drive-ra utaló nyomokat fedezett fel egy Google által szponzorált esemény egyik prezentációjában.

Az elmúlt hónapokban már számos információ előkerült a Google Drive-ról. Ez a mostani viszont nagyon valóságosnak tűnik. Valószínűleg a cég alkalmazottjai már használják is. Persze 2007-ben és 2008-ban is ugyanilyen valóságosnak tűnt, mielőtt leállították az egyszer már elindított projektet. Akkor azért nem lett publikus, mert még nem volt elég használható. Ez az új verzió állítólag sokkal jobb.

Irodából univerzális tároló

Minden jel szerint a keresőcég az egyik sikeres szolgáltatását, a Google Dokumentumokat fogja átalakítani. Az alkalmazás több ráncfelvarráson is átesett az elmúlt hónapokban: egyszerűbbé tették a címkézést, letisztultabb lett a kinézet, sőt, kísérleti jelleggel már a Google Plus-szal debütált, egységes felületet is beállíthatjuk.

Ezeken felül, már 2010 óta lehetőség van a dokumentumokon kívül feltölteni bármilyen más formátumot is. A rendszer annyiban korlátozza ezt a tevékenységet, hogy míg az általunk online létrehozott dokumentumok nem foglalnak helyet, addig a feltöltött állományok az ingyenesen kapott 1 gigabájtból használnak.

A várakozások szerint az átnevezésen kívül a Google Drive képes lesz majd szinkronizálni is a fájljainkat, akárcsak a jelenleg legnépszerűbb ilyen szolgáltatás, a Dropbox.

Rovatok