Index Vakbarát Hírportál

Indiában napi 100 sms a maximum

2011. szeptember 27., kedd 14:22

Az Indiában ma életbe lépett szabályozás szerint egy SIM kártyáról egy nap legfeljebb 100 sms-t lehet küldeni. A szokatlan korlátozással a telemarketing féktelen elburjánzását igyekszik korlátok közé szorítani a helyi hírközlési hatóság, a TRAI.

A kéretlen telefonhívások és szöveges üzenetek évek óta keserítik az indiai mobiltulajdonosok életét. A hatóság az akuttá váló probléma kezelésére 2007-ben létrehozta a nemzeti „ne hívjon!” listát, melyre egy sms elküldésével lehet regisztrálni. A feliratkozott felhasználókat hívásokkal bombázó telemarketingcégeket kiszabott szankciók hatására ugyan a reklámhívások visszaszorultak, robbanásszerűen nőtt viszont az sms-spamek száma.

Az új szabályozás ezt a kiskaput igyekszik bezárni. A mai naptól feltöltőkártyákkal naponta legfeljebb 100 sms küldhető, az előfizetéses kártyák esetében pedig havi maximum 3000. A hatóság tájékoztatása szerint számos cég – jellemzően a nem reklámcélú szöveges értesítéseket küldő vállalatok, mint például a bankok vagy a közösségi oldalak – mentesülnek a korlátozás alól.

Az új szabályozás egyben kiterjeszti a „ne hívjon!” lista hatályát az sms-ekre is: az előfizetőknek lehetősége lesz a reklámüzenetek teljes tiltására, de adott adott témájú ajánlatok engedélyezésére is. A hatóság jelentősen megemelte a listán szereplő ügyfeleket zaklató telemarketingesekre kiszabható bírságok összegét is.

A TRAI-hoz a kéretlen hívásokkal, sms-ekkel kapcsolatban havonta mintegy 40 ezer panasz fut be. A hatóság a múlt hónapban 72 ezer, regisztrált telemarketingcéghez tartozó SIM kártyát tiltott le a szabályok megsértése miatt, és több mint 118 ezer olyat, mely nem bejegyzett vállalkozáshoz tartozott. A terület szabályozása azóta vett nagyobb lendületet, hogy Pranab Mukherjee pénzügyminisztert tavaly egy parlamenti vita kellős közepén keresték meg egy visszautasíthatatlan reklámajánlattal.

Rovatok