Index Vakbarát Hírportál

Az online népszámláláson nem lesznek jedik

2011. szeptember 29., csütörtök 19:01

Szombaton kezdődik a 2011-es népszámlálás, és aznap nulla órakor megnyitja kapuit az enepszamlalas.hu, és elkezdődik a valaha volt legnagyobb online adatgyűjtés Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal utolsó nagy éles tesztjén mi is kipróbáltuk a rendszert, amit majd mindenki használni fog, ha a hagyományos, papír alapú módszert már szánalmasan középkorinak találja. Vagy drágább az ideje annál, hogy egy órát tököljön a papírkérdőívvel.

A magyar elektronikus adóbevallás labirintusaiban átélt, mérsékelten sikeres kalandok után túlzás lenne azt állítanom, hogy kirobbanó optimizmussal ültem le a KSH online népszámláló oldala elé. Őszinte leszek: a legrosszabbra felkészülve pötyögtem be a lakáshoz tartozó tesztazonosítót.

Aztán tizenhét és fél perc múlva megnyomtam a véglegesítés feliratú gombot, és megkaptam azt a harmincvalahány jegyű kódot, ami a számlálóbiztost meggyőzi majd arról, hogy nincs már velem dolga, megoldottam mindent az interneten (optimális esetben pedig már ki sem jön hozzám, mert a rendszer látja, hogy az ehhez a lakáshoz tartozó kóddal már megvolt az online számlálás). Köszönjük szépen, legyen szerencsénk 2021-ben is. Tényleg ennyi volt? Ennyi.

Az online kérdőívet nem dizájnolták túl, az ilyenre szokták azt mondani, hogy letisztult, de valójában csak a lehető legegyszerűbb, hogy bármilyen böngésző elvigye. Elvileg akár a telefonomon is kitölthettem volna, bár ezt kipróbálni nem tudtam, mert biztonsági okokból a teszten csak a KSH belső hálózatáról volt elérhető az oldal. A stopper négy percet mutatott a lakáshoz tartozó kérdések végén, 13 és felet a személyesek után, és a nem kötelezően kitöltendők előtt, majd 17 és félnél állt meg a végén. Ami ahhoz képest, hogy a 2001-ből bő órás szöszmötölés emléke maradt meg, és a személyes kitöltést most is 40-45 percre becsülik, egész jó.

Negyven négyzetméter, tíz szoba

A papíros megoldáshoz képest két különbséget mutat az online népszámlálás. Az emberi számlálóbiztoshoz hasonlóan figyelmeztet, ha valami nagyon valószínűtlen dolgot mondunk – mondjuk azt, hogy van vízöblítéses vécé a lakásban, de nincs vezetékes víz. Viszont míg a számlálóbiztosnak kötelessége elhinni, bármilyen hülyeséget mondunk neki, az online rendszer a nagyjából 300 beépített logikai vizsgálat némelyikénél megtagadhatja a nyilvánvalóan hibás válasz elfogadását.

Amikor például az állítottam, hogy korábban házasodtam, mint születtem, és a lakásom 40 négyzetméteres, viszont tíz, egyenként legalább 12 négyzetméteres szoba van benne, a rendszer ezeket nem átengedhető hibának titulálta, és addig nem engedte véglegesíteni, és beküldeni a kérdőívet, míg át nem írtam valamelyik választ. De azt például elfogadta, hogy nő vagyok, és két hónap eltéréssel született két gyerekem – vagyis a matematikai abszurditásra érzékenyebb a rendszer, mint a biológiaira.

Nem ezeket a droidokat keresik

A másik különbség a kifejtős kérdéseknél van, míg papíron azt írunk be, ami jólesik, online néhány esetben egy listából kell választanunk. Ilyen a nyelvismeret, a vallás, vagy a nemzetiség kérdése, viszont szabad a kitöltés például a foglalkozásnál – itt nyilván esélytelen lett volna minden lehetőséget felvenni egy listára.

Ez azt is jelenti, hogy a Facebookon szerveződő vicckampány résztvevői hoppon fognak maradni, amikor megpróbálják magukat online jedi lovagnak vallani (vagy sörhitűnek, pasztafárinak, esetleg csillámfaszláma-hívőnek). A vallások listája egyébként ezek nélkül is roppant hosszú, a 2001-es népszámlálás hasonló listáján alapul, aktualizálva a NAV idei technikai számaival a jövedelemadó egy százalékának felajánlásához, az oktatási minisztérium Magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek című könyve tartalmával, az Apológia Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem vallásszociológia tanszéke kutatási adataival.

Ennél egy fokkal gyakorlatiasabb probléma, hogy a kérdőív nem tesz különbséget ateista és agnosztikus között sem. Így aki nagyon egzotikus vagy nagyon vicces akar lenni, kénytelen a net helyett a kérdezőbiztosnak személyesen kifejteni a világnézetét. Aztán úgyis besöprik az egyéb kategóriába.

Aki viszont nem akar feltétlenül jedi lenni, viszont szereti XXI. századi ember módjára a neten rendezni a mindennapi ügyes-bajos dolgait, az az újságolvasás, a bevásárlás és a tévésorozatok beszerzése mellé most már nyugodt szívvel felveheti a népszámlálást is az online teendők listára. Ha elfelejti, úgyis rácsönget a kérdezőbiztos valamikor október 16 után, amikor az online kitöltési időszak már véget ért, a hagyományos meg még javában megy.

Rovatok