Index Vakbarát Hírportál

Otthoni nyomkövető kerül a mobilokba

2011. október 5., szerda 16:26

Gyermekkövető alkalmazást készít az Esri Magyarország, az androidos és iOS-es eszközökön futtatható programok az év végére készülnek el. A vállalat eddig állami és üzleti megrendelőknek szállított térinformatikai rendszereket, de most nyitni akar a lakossági piac felé.

A felhasználó gyakorlatilag egy flottakövető alkalmazást kap, amellyel nyomon követhet más készülékeket. A program naplózni tudja az eseményeket, tehát akár utólag is visszanézhető, hogy egy adott napon merre jártak a követett készülékkel. Oláh Attila, az Esri ügyvezető igazgatója elmondta, hogy próbaváltozat ingyenes, ám korlátozott képességű lesz. Például a követett személy is kikapcsolhatja a mobilján a nyomkövetést. Az Esri elsődleges célja ugyanis a technológia értékesítése, olyan szolgáltatónak, aki saját márkanéven dobna piacra ilyen terméket.

Az épületen belüli nyomkövetés is beépíthető a programba. Ezt nem műholdakkal oldják meg, hanem wifivel. A készüléknek nem is kell csatlakoznia a wifire, bőven elég, ha látja a hotspot elérhetőségét és a jelerősséget.

Az Esri olyan keretrendszert akar létrehozni, amelyre más szolgáltatások is ráépíthetők. A közös pont a térkép lesz, ezen a felhasználók különböző rétegeket kapcsolhatnak be. Magyarán egy alkalmazásban lehetne figyelni a gyermeket, a cégautók flottáját, a városi forgalmat és a legolcsóbb könyékbeli benzinkutakat.

A kaliforniai központú nemzetközi cég azért rukkolt elő a terveivel, mert a héten Budapesten tartja megéves konferenciáját. Ezen energiaipari, kormányzati, államigazgatási és nemzetvédelmi előadók - köztük a NATO szakértőjével - mutatják be, hogy a térinformatikai rendszerek miként teszik hatékonyabbá a munkájukat.

Rovatok