Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az 50 dolláros táblagép

2011. október 6., csütörtök 11:45

Az indiai állam még nyáron jelentette be, hogy elkészíti a világ legolcsóbb táblagépét. A terv sikerült: elkezdték szétosztani az első 50 dolláros, azaz nagyjából 11 ezer forintos készülékeket. Ráadásul a diákok még ennél is olcsóbban, 35 dollárért (körülbelül 8000 forint) juthatnak majd az eszközhöz. Összehasonlításképpen: az Apple iPadje 499 dollár, a frissen bemutatott Amazon Kindle Fire 199 dollár, míg a HP TouchPad 99 dollárba kerül.

Szerdán bemutatták a világ legolcsóbb táblagépét, az Aakash-t, ami hindi nyelven égboltot jelent. A tervek szerint több ezer darabot osztanak majd szét a diákok között. A fejlesztés éveket vett igénybe, és hatalmas szkepszis övezte.

A kormányzat szerint az Aakash milliók számára nyújt majd lehetőséget a számítógépezésre, főleg India vidéki, elmaradottabb részein, ahol az emberek még sokkal inkább a 19. században élnek, mintsem a 21-ben.

„Ma az égig nyújtózkodunk, és elérjük azt, ami mások szerint lehetetlen” – mondta Kapil Sibal, India információtechnológiai és humánerőforrás-fejlesztési minisztere. „Hadd küldjek egy üzenetet, nemcsak a mi gyerekeinknek, hanem a világ összes gyerekének: ez mindenkiért van, aki a társadalom peremén él.”

A 300 grammos, érintőképernyős eszköz minden alapvető számítógépes műveletre alkalmas, például emailezésre, a közösségi web használatára, böngészésre, online bankolásra, azonnali üzenetküldésre és multimédiára. A lecsupaszított rendszer Android 2.2-t futtat, és alapból jár hozzá fejhallgató, van benne wifi, két usb port, 256 megabájt belső memória. Kijelzője 7 colos.

A táblagépet Indiában szerelik majd össze, ami az ország várakozásai szerint a helyi hardveripar fellendítésének első lépése. Az alkatrészek 16 százaléka hazai termék, míg a maradék Dél-Koreából, Kínából és az USA-ból származik.

A programot sokan kritizálják, hiszen a legtöbb vidéki iskolában még rendes mellékhelyiség vagy elég tanár sincs, így a számítógépek nem sokat segítenek, hiszen az elektronikánál alapvetőbb szükségletek sem biztosítottak.

Az ország az internetellátottság terén is nagyon elmaradott: a főiskoláinak csak a fele rendelkezik netkapcsolattal, sőt ezek közül is csak 15%-nak van 512 kilobitnél nagyobb sávszélessége. Ráadásul ez a táblagép csak wifin keresztül tud az internethez kapcsolódni, hotspotokból pedig kevés van az országban.

Rovatok