Index Vakbarát Hírportál

Feltörték a német kormány kémszoftverét

2011. október 9., vasárnap 20:51

Ismert német hekkerek azt állítják, hogy a német kormány tiltott módszerekkel tudja megfigyelni az internetezőket. Egy legális kémszoftverről van szó, ám a Chaos Computer Club hekkercsoport szerint a program képességei túlmennek a törvény által rögzített határokon.

A Bundestrojan néven ismert kémszoftvert eredetileg azért hozták létre a német hatósáok, hogy a titkosított internetes telefonhívásokat is le tudják fülelni. Bevezetése nem volt egyszerű, használatát alkotmánybírósági vizsgálat után engedélyezték 2008-ban, azzal a feltétellel, hogy csak lehallgatási engedéllyel használható, és kizárólag telefonhívásokat figyelhetnek meg vele.

A Chaos Computer Club hekkercsoport azonban a szoftver elemzése után bejelentette, hogy annak a funkciói egyértelműen segítik az előírások megszegését. Nincsenek benne letiltva az illegális funkciók. A telefonhívások mellett a lenyomott billentyűk is figyelhetők, be lehet kapcsolni a webkamerákat, és távolról telepített kódot futtathatnak az áldozat számítógépén. A hatóságok raklapnyi információt gyűjthetnek be a célszemély webes tevékenységéről.

A kémprogram minden adatot egy amerikai szerverre küld, aminek az lehet a szerepe, hogy elrejtse az adatgyűjtő központot.

Eltávolítható

A német kormány még nem kommentálta a hekkerek felfedezését, de a vírusirtókat fejlesztő F-Secure nevű cég vasárnap bejelentette, hogy a programjával felismerhető és törölhető számítógépekről az említett program. Ők nem állítják, hogy a német kormány készítette a programot, mert ez nem derül ki a kódból, mindenesetre a trójait alapvetően káros szoftvernek tekintik, ezért segítenek az eltávolításában.

Kiszolgáltatottság

A Chaos Computer Club szerint a program nem elég biztonságos, a gyenge titkosítás miatt nem csak a nyomozók, hanem ismeretlenek is átvehetik a megfigyelt gép irányítását. Harmadik fél is lehallgathatja a kormány által megfertőzött gépeket. De a legrosszabb csak most jön: a program segítségével hamis bizonyítékok helyezhetők el az áldozat gépén.

Nem árulják el a hekkerek, hogy miként szerezték meg a programot, de azt állítják, hogy több különböző másolatot elemeztek. A német belügyminisztériumot már tájékoztatták a felfedezésükről, és a program használatának leállítását követelik.

Rovatok