Index Vakbarát Hírportál

A Google beperelte saját magát

2011. október 10., hétfő 12:13

Szabadalomsértés miatt beperelte a Google éppen éppen felvásárolt Motorola Mobilityt az Intellectual Ventures nevű, szabadalmak gyűjtésével és licencelésével foglalkozó cég, aminek a hátterében más befektetők mellett szintén a Google áll.

Az Intellectual Venturest több szakmabeli befektető, így részben Google pénzéből is a Microsoft egykori technológiai igazgatója, Nathan Myhrvold alapította. A cég szabadalmakat vásárol fel (a protfóliója most 35 ezer szabadalomból áll), amelyeket aztán licencszerződések keretében ad el felhasználásra, jellemzően IT óriáscégeknek.

A cég január óta tárgyalt a Motorolával, és azt állította, hogy a cég több androidos okostelefonjában használ általa védjegyeztetett technológiákat az adatátvitel, programfrissítések és fájlokhoz való távoli hozzáférés területén. Miután a a tárgyalások a licencek megvásárlására nem vezettek sikerre, a cég bíróság elé vitte az ügyet. A jogi procedúra azonban olyan sokáig húzódott, hogy időközben a Google (nem kis mértékben éppen a szabadalmai megszerzéséért) 12,5 milliárd dollárért felvásárolta a Motorolát. Így állhatott elő az az abszurd helyzet, hogy a cég részben saját magával áll perben.

Rovatok