Index Vakbarát Hírportál

Drasztikusan csökken a Windows 8 memóriaigénye

2011. október 10., hétfő 15:33

A Windows 8 operációs rendszer hardverigényét a kezdetek óta a Windows 7 igényének szintjén próbálja tartani na Microsoft. A cég hivatalos Windows-blogjának friss bejegyzése ezen belül is egy érzékeny témával, a memóriaigénnyel foglalkozik, amit egyelőre úgy tűnik, sikerült a Windows 7 által igényelt szint alá lenyomni. Igaz, ez nem feltétlenül az új operációs rendszer zsenialitását tükrözi, hanem azt is, hogy bőven volt honnan lefaragni a memóriaigényből, vagyis a Windows 7 sem volt a helytakarékos programozás csúcsteljesítménye.

A kisebb memóriaigény nemcsak azt jelenti, hogy kisebb teljesítményű, olcsóbb, vagy éppen régebbi gépek is képesek futtatni a rendszert, de az adott gép fogyasztását is csökkenti. Az aktív memóriamodulok folyamatosan áramot fogyasztanak, és a kevesebb memória felhasználása érezhetően segíthet a hordozható gépek, notebookok, tabletek egyetlen feltöltéssel elérhető élettartamán.

A blogbejegyzés hosszasan sorolja a memóriaigényt csökkentő trükköket. Ilyen az, hogy az operációs rendszer folyamatosan figyeli a memóriában a duplázásokat, és felszabadítja azokat a memóriaterületeket, ahol a felesleges, kétszer tárolt adatok vannak (ezzel akár száz megabájt is nyerhető a tesztek szerint), vagy az, hogy a felhasználói felület kezeléséhez szükséges adatokat és programokat csak akkor tölti be a memóriába, ha arra éppen szükség van, nem pedig minden előre, ahogyan a rendszer régebbi verziói.

Az első mérések szerint a memóriaigény jól halad. Két, azonos hardverekből felépített gépen, azonos programok futtatása mellett a Windows 8 27 százaléknyi foglalt memóriát, és egyszázalékos processzorterhelést mutatott, míg a Windows 7-nél a memória 39 százaléka volt foglalt, és a processzor 5 százalékon pörgött.

Rovatok