Index Vakbarát Hírportál

A net adatforgalmának hét százaléka nem számítógépről jön

2011. október 11., kedd 15:52

Egyre növekszik az internet teljes adatforgalmában a hordozható kütyük részesedése. A Comscore legfrissebb adatai szerint (a cég csak az amerikai IP-címeket érintő forgalmat méri és elemzi) már majdnem hét százalékot adnak össze ki a teljes adatforgalomból a nem hagyományos számítógépek: ennek kétharmadát az okostelefonok, közel harminc százalékát a táblagépek.

Mindkét kategóriában az Apple termékeié a nyomasztó fölény, a forgalom 58 százalékát iOS operációs rendszert futtató készülékek generálják, 32 százalékot androidosok, 5 százalékot Blackberryk. Ez annak tükrében különösen érdekes, hogy az adartforgalomban részt vevő kütyüket tekintve 43, 34 és 15 százalék a három nagy gyártó részesedése – vagyis egy átlagos iPhone- vagy iPad-tulaj sokkal többet netezik a hordozható gépén, mint a többiek.

A felmérés kitér az egyes készülékeket használók demográfiai adataira is. A sztereotípiákkal szemben (ami szerint tabletet jellemzően húszas-harmincas éveikben járó férfiak használnak), a táblagépek tulajdonosainak csak 55 százaléka férfi, és csak 30 százalékuk van a 25-34 év közötti korkategóriában.

Rovatok