Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt a Unix és a C atyja

2011. október 13., csütörtök 10:58

Hosszú betegeskedés után, 70 éves korában elhunyt a C programozási nyelv megalkotója, a Unix operációs rendszer egyik fő fejlesztője, Dennis MacAlistair Ritchie számítógéptudós. Munkássága az egész modern számítástechnika fejlődésére hatással volt.

Dennis M. Ritchie, becenevén dmr Bronxville-ben, New Yorkban született. Fizikát és alkalmazott matematikát tanult, diplomáját a Harvardon szerezte. Pályáját 1967-ben a híres Bell Labs' Computing Sciences Research Centernél kezdte. 1983-ban Ken Thompsonnal közösen Turing-díjat kapott az operációs rendszerek általános elmélete, valamint az UNIX megalkotása, implementációi terén végzett munkásságáért.

Ritchie-t találmányai a C-ben és szerepe Ken Thompson mellett a Unix megalkotásában a modern számítástechnika egy fontos úttörőjévé teszik. A C programnyelvet a mai napig széles körben használják alkalmazások és operációs rendszerek fejlesztésére, nagyrészt ebben íródott a Windows is. Hatása érezhető az összes modern programozási nyelven. Ritchie társszerzője “A C programozási nyelv” című könyvnek, mely a téma alapművének számít.

A Unix operációs rendszer hasonlóan nagy befolyással van a számítástechnika fejlődésére. A benne megalkotott fogalmak és elvek mára a számítástechnika alaptételeinek számítanak. Ez az operációs rendszer inspirálta a GNU/Linux projekt elindítását is.

Rovatok