Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a Vissza a jövőbe légdeszkája

2011. október 13., csütörtök 20:04

Futurisztikus közlekedési eszközt, egy lebegő gördeszkát mutattak be a párizsi Diderot Egyetem kutatói. A MagSurf nevű deszka centiméterekkel a felszín felett lebeg, mágneses sín felett haladva tudja szállítani az embereket. A nyilvánosság előtt először az egyetem elnöke, Vincent Berger lebegett a MagSurffel, amely emlékeztet a Vissza a jövőbe 2. című flmben látott légdeszkára.

Megalkotói szerint az eszközzel elért sikerek látványosan mutatják a kvantumfizika erejét. A lebegő deszka a szupravezetés egy régóta ismert, előnyös tulajdonságát használja fel: a szupravezető anyag kizárja magából a mágneses mezőt, így a szupravezető könnyedén lebegtethet egy permanens mágnest (vagy fordítva).

Nem valószínű, hogy mostanában mindenki ilyennel fog közlekedni, hiszen ahhoz, hogy a MagSurf szupravezetőként működhessen, folyékony nitrogénnel kell feltölteni a belsejét (a szupravezetés alacsony hőmérsékleten lép fel). A légdeszka ára 30-40 ezer euró, a tervek szerint a jövőben többek között vidám- és kalandparkokban használhatják.

Rovatok