Index Vakbarát Hírportál

Óriásfelvásárlásra készül a Google?

2011. október 13., csütörtök 13:51

A Business Insider értesülései szerint a Google az egyik legnagyobb tartalomtovábbító hálózati szolgáltató, az Akamai Technologies felvásárlására készül. Ezek a hálózatok az internet infrastruktúrájának fontos részét adják, az ilyen szolgáltatók azzal foglalkoznak, hogy az óriási sávszélességgel és kapacitással rendelkező, a Föld minden táján szétszórt szerverparkjaikat bérbe adják más cégeknek, és segítenek nekik teríteni a tartalmaikat a neten.

Az Akamai a legnagyobbak egyike ezen a piacon, becslések szerint a teljes internetes adatforgalom 20 százaléka a cég platformján áramlik át. Az Akamai szolgálja ki többek között a BBC iPlayerének videóit, az iTunes letöltéseit, a Hulun és netflixen nézett videókat, de a cég ügyfelei között van a Facebook, a Microsoft, a Yahoo és az Amazon is.

Iparági petykák szerint az Akamai felvásárlására hajt több más cég, így az IBM, és a Verizon amerikai mobilszolgáltató is, de a tárgyalások a Google-lel a legbíztatóbbak. Egyik érintett cég sem kommentálta a hírt, de az Akamai részvényárfolyama 11 százalékkal megugrott, amikor elterjedt az amerikai üzleti sajtóban az értesülés. Az árról nem szólnak a pletykák, de a tőzsde jelenleg 4,3 milliárd dollárra értékeli a céget.

A Google felvásárlásáról szóló információ bizonytalan lábakon áll. A Bloomberg hírügynökség a Business Week értesülésére reagálva azt írta, hogy két névtelen informátora szerint a Google nem akarja megszerezni az Akamait.

Rovatok