Index Vakbarát Hírportál

Alternatív gyógymódokkal siettette a halálát Steve Jobs

2011. október 15., szombat 11:35

Steve Jobs saját maga is felelős a haláláért, jelentette ki a Harvard egyetem egyik rákspecialista orvosa a Quora portálon írt posztjában. Ramzi Amri tíz éve kutatja a hasnyálmirigyrákot, és ezen belül másfél éve annak azt a ritka formáját, amiben a múlt héten elhunyt Apple-cégvezér szenvedett.

A neuroendokrin tumor a hasnyálmirigyrák ritka formája, de egyben enyhébb is, mint a hasnyálmirigyrákos esetek 95 százalékát adó másik típus, az adenokarcióma. Jobs betegsége még ezen belül is egy enyhébb, jól kezelhető típus, az inzulinóma volt, amire az orvostudomány ma 100 százalék körüli túlélési rátát képes biztosítani. Feltéve, hogy a kór korai szakaszában észlelik, és egy egyszerű műtéttel eltávolítják a tumort, illetve a környező szöveteket. Jobs esetében 2003 októberében diagnosztizálták a tumort egy rutinvizsgálat során, korai, műthető állapotban.

Elutasította a kemoterápiát

Az Apple-alapító sokáig elutasította az operációt, ehelyett különleges diétával és alternatív gyógymódokkal próbálta a betegséget legyőzni. A Fortune magazin 2008-as cikke úgy ír a buddhista, vegetáriánus Jobsról, mint a modern orvostudománnyal szemben különösen szkeptikus, önfejű és makacs emberről. 2004 nyarára sikerült csak az orvosoknak rábeszélni Jobsot a műtétre, eddigre azonban a rák átterjedt a májára.

Jobs ezután is elutasította a kemoterápiát, és a rák modern kezelési formáit, két évet töltött úgy, hogy kizárólag alternatív gyógymódokat alkalmazott, és nemet mondott minden egyéb orvosi kezelésre. 2009-re addig rosszabbodott az állapota, hogy csak a májátültetés menthette meg az életét. Az állapota 2011 nyarára fordult válságosra, lemondta a nyilvános szerepléseit, majd augusztusban végleg leköszönt a cég éléről.

Amri ugyan sosem kezelte személyesen Jobsot, de az életét kioltó ráktípus egyik legelismertebb szakértőjének számít. Írásában külön kiemeli, hogy az a személyes véleményét tükrözi, és kizárólag a Jobs betegségével kapcsolatos nyilvános információkon alapul. Ezek viszont mind egyértelműen arra mutatnak, hogy Jobs önfejűsége és a hagyományos kezelés elutasítása nagyban hozzájárult a korai halálához.

Rovatok