Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas teherrepülő járt Budapesten

2011. október 17., hétfő 17:39

A Cargolux teherszállító légitársaság gépe az első a Boeing 747-8-as jelű szériából, amely megkezdte a kereskedelmi repüléseket – tudatta sajtóközleményben a Budapest Airport.

A Boeing legújabb és egyben legnagyobb repülőgépe szállt le hétfő hajnalban Budapesten. A Cargolux luxemburgi központú teherszállító légitársaság múlt héten vette át a negyedik generációs Boeing 747-8F típusú gépet, amely az első kereskedelmi repülését a Luxemburg – Hong Kong – Baku – Budapest – Luxemburg útvonalon hajtotta végre.

Mínusz négy fokos hidegben és még teljes sötétségben ért földet a gép, egy perccel hat óra előtt. A Boeing 747-es típus 1969-ben szállt fel először, ez már a negyedik változata. A 747-8F törzse hosszabb, és nagyobb fesztávolságú a szárnya. Ennek és a vadonatúj General Electric GEnx-2B67 típusú hajtóműveknek köszönhetően megnőtt a gép hasznos terhelése és a hatótávolsága, jelentősen csökkent a zajkibocsátása és a fajlagos kerozinfogyasztása is.

A luxemburgi légi vállalat gépei rendszeresen közlekednek a Távol-Kelet, elsősorban Kína és Nyugat-Európa között, általában budapesti leszállással. A gépek nálunk tankolnak, árut rakodnak, és utána repülnek tovább Luxemburgba. A megnövelt méretű gép miatt a Budapest Airportnak meg kellett változtatnia az óriásgépek kiszolgálásának rendjét, új eljárásokat kellett kidolgozni a hatóságokkal és a földi kiszolgálókkal a gép fogadása érdekében.

Rovatok