Index Vakbarát Hírportál

Újra a Jaguar lesz a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

2011. október 17., hétfő 11:54

Az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Rigde nukleáris kutatólaborjának szuperszámítógépe, a Cray XT5-ös, becenevén a Jaguar 2009-2010-ben vezette a világ legerősebb számítógépeinek listáját. A top500.org statisztikáiban először a kínai Tianhe-1A, majd a lista legutóbbi kiadásában a japán K Computer előzte meg az amerikai gépet, és két másik, szintén japán és kínai szuperszámítógép, a Nebulae és a Tsumabe 2.0 is megközelítette. A Jaguart gyártó Cray most processzorcserét végez a Jaguaron, ami így újra visszakerül a lista élére.

A Jaguar az AMD Opteron processzorai mellé az Nvidia – eredetileg csúcsteljesítményű videokártyákba szánt – Tesla grafikus csipjeiből kap néhány ezret (a pontos számokat nem hozták nyilvánosságra) a felújítás során. Utóbbiak adják a teljesítményugrás nagy részét, persze nem a grafikus megjelenítést gyorsítva az eredeti funkciójának megfelelően, hanem a grafikus számításokhoz adatfeldolgozási szempontból hasonló, jól párhuzamosítható számítások területén.

A gép, amit az átépítés után át is keresztelnek Titanra, a számítások szerint eléri majd a 20 petaflops csúcsteljesítményt, ami húszezerszer egymilliószor egymillió lebegőpontos (tört számokkal végzett) matematikai alapműveletet jelent egy másodperc alatt. A jelenlegi csúcstartó, a Fujitsu 68 ezer, egyenként nyolcmagos processzorból épített K Computere 8,7 petaflops csúcsteljesítményen pörög.

A Jaguar/Titan számítási kapacitásának 80 százalékát az amerikai kormány Innovative and Novel Computational Impact on Theory and Experiment programján keresztül egyetemek, állami és megánkézben levő kutatólaborok használják nagy számításigényű szimulációk futtatására, főként az atomfizika, a biológia és a klímakutatás területén.

Rovatok