Index Vakbarát Hírportál

Merevlemezhiányt okoz a thaiföldi árvíz

2011. október 19., szerda 14:58

A Western Digital és a Toshiba is kénytelen volt leállítani a thaföldi merevlemezgyárait az áradások miatt, és ennek komoly hatása lesz az adattárolók piacára. Mindkét vállalatnak Bangkok közelében van gyára.

A Western Digital a világ legnagyobb merevlemezgyártója, és termékeinek 60 százalékát Thaiföldön gyártja le. A második negyedévben 53,8 millió merevlemezt (hdd-t) szállított le, amivel 32 százalékos volt a világpiaci részesedése. A Toshiba 17,8 millió merevlemezzel a negyedik a gyártók rangsorában, és kapacitásának a fele van az árvízsújtotta országban.

Merevlemezedési zavar

Annyira súlyos a helyzet, hogy a Western Digital idei thaiföldi exportja 40 százalékkal csökkenhet, és ennek hatása világszerte érezhető lesz. A vállalatnak 4-6 hónapra lesz szüksége a gyár helyreállításához, hogy az ismét teljes kapacitással működjön.

Kevésbé érintett a második helyezett Seagate, amely szintén gyárt alkatrészeket Thaiföldön. A dolgozók meg tudják közelíteni az üzemet, nincs közvetlen árvízveszély. Ugyanakkor a beszállítókkal már gond van, a Seagate is nehezebben jut hozzá a merevlemezek gyártásához szükséges alkatrészekhez.

Elemzők szerint az év hátralévő részében nőhet a merevlemezek ára, de egyelőre nem tettek közzé erre vonatkozó becsléseket.

Rovatok