Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a Nokia vesztesége

2011. október 20., csütörtök 14:11

Jövő héten jönnek a Nokia új okostelefonjai, amiken már Windows Phone operációs rendszer fut. Úgy látszik, hogy a finn cég elérte a gödör alját, a vesztesége csökkent, és a vártnál több mobilt adott el.

Az előző pénzügyi jelentésben szereplő 487 millió eurós veszteséghez képest viszonylag jól teljesített a Nokia az idei harmadik negyedévben. Vesztesége csupán 68 millió euró volt, ami sokkal jobb az elemzők által vár 229 milliós mínusznál.

A cég bevétele 13 százalékkal 8,98 milliárd euróra csökkent, és az eladások 3 százalékkal estek vissza. A negyedévben eladott 106,6 millió készülék jobb, mint amire a Bloomberg által megkérdezett elemzők számítottak, akik csak 93,6 milliós eladást vártak.

Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója elmondta, hogy jövő héten Londonban, a Nokia World konferencián mutatják be az első olyan okostelefonokat, amiken már Windows Phone operációs rendszer fut. A Nokia azt reméli, hogy a Windows Phone segítségével újra talpra áll. Most nagyon gyengén szerepel az okostelefonok piacán, eladásainak nagy része - 89,8 millió darab - hagyományos mobiltelefon.

Ezt érdemes összevetni azzal, hogy az Apple az előző negyedévben 17,7 millió iPhone 4-et adott el, és az új iPhone 4S-ből egyetlen hétvége alatt elvittek 4 milliót. A Samsung is jól teljesít, csak a két legjobb okostelefonjából, a Galaxy S és S II modellekből eladott 30 milliót, és ezeken kívül még tucatnyi különböző okostelefonja van.

Mivel a Nokia az alsó kategóriában arat, a mobiltelefonok eladási átlagára is jelentősen csökkent. Az idei harmadik negyedévben 51 euró volt az átlagár, szemben az egy évvel ezelőtti 65 euróval.

Rovatok