Index Vakbarát Hírportál

Processzorgurut igazolt az AMD

2011. október 20., csütörtök 12:58

Új műszaki vezérigazgatót nevezett ki az Advanced Micro Devices (AMD). Az Intel történelmi riválisának számító, örök második processzorgyártónál mostantól Mark Papermaster irányítja a tervezést. Az ötvenéves szakembernek több évtizedes vezetői tapasztalata van a csipgyártás területén. Az újonnan létrehozott technológiai és mérnöki csoport vezetője lesz, ő felel a vállalat kutatási fejlesztési, mérnöki és termékfejlesztési tevékenységéért.

A villamosmérnök végzettségű Papermaster 1982 és 2008 között, 26 éven át dolgozott az IBM-nél. A karrierjét a vállalat mikroelektronikai részlegénél, csiptervező mérnökként kezdte, majd a mikroprocesszor-fejlesztésre nyergelt át. Ezzel a területtel 15 éven át foglalkozott, ezalatt a Power- és PowerPC-architektúrák szakértőjévé vált. Közben a vállalati ranglétrán is egyre feljebb jutott, őt nevezték ki az IBM mikroprocesszor-technológiai fejlesztésekért felelős alelnökévé, ezt a posztot 2006-ban a blade-szerverekért felelős alelnöki posztra cserélte le.

Papermaster mégsem processzortervezői szakértelme és eredményei miatt vált általánosan ismertté, hanem az Apple-nél töltött rövid időszak miatt. Még Steve Jobs szemelte ki őt 2008-ban az iPodért és iPhone-ért felelős üzletág irányítására, ám a szerződtetése nem ment simán. Az IBM ugyanis a kinevezés bejelentését követően beperelte őt, arra hivatkozva, hogy a szerződése szerint meghatározott ideig nem igazolhat a konkurenciához. A jogi huzavona miatt Papermaster csak 2009 áprilisában állhatott munkába az Apple-nél.

Mindössze 15 hónapot töltött a cégnél: 2010 augusztusában, az iPhone 4 megjelenését követően kipattant antennabalhé idején menesztették. A híresztelések szerint nem az iPhone-baki miatt távozott, hanem azért, mint nem tudott otthonosan mozogni az Apple világában. Papermasterből állítólag hiányzott az a kreatív gondolkodásmód, amit az Apple elvár a vezetőitől, és nem tudott hozzászokni a vállalatnál jellemző közvetlen vezetési módszerekhez sem – így hamar elveszítette Steve Jobs bizalmát.

A viharos és rövid Apple-kitérő után, 2010 októberében a menedzser a Ciscóhoz igazolt, ahol egy éven át, egészen mostanáig a műszaki üzletág vezetéséért felelt.

Rovatok