Index Vakbarát Hírportál

A britek kinyírnák az online anonimitást

2011. október 21., péntek 10:33

Súlyos következményei lehetnek az online szólásszabadságra nézve annak a brit törvénytervezetnek, amit most nyújtottak be a parlament elé. A tervezet az online, anonim módon elkövetett rágalmazás, becsületsértés, zaklatás és más hasonló bűncselekmények szabályozását és visszaszorítását célozza, és ezek ellen a legerősebb fegyvere az lenne, hogy az anonim kommentekért a felelősséget automatikusan annak a weboldalnak a nyakába varrná, ahol azok megjelentek.

Ez a gyakorlatban ahhoz vezetne, hogy a blogszolgáltatók, online fórumok fenntartói vagy cikkek kommentálását lehetővé tevő oldalak gazdái vagy valóban átvállalják a felhasználóiktól a felelősséget, vagy kötelezővé teszik számukra a valódi személyazonosságuk igazolását regisztráláskor. Nem valószínű, hogy bárki az első megoldást választaná, utóbbi pedig az anonimitás végét jelentené. Ez valószínűleg elüldözné a brit weboldalakról a kommentelők nagy részét, illetve jogi ütközésekhez is vezetne (az amerikaiaknak például alkotmányban rögzített joguk, hogy anonim módon fejezhessék ki a véleményüket).

A jelenlegi szabályozás arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy távolítsák el a jogsértő kommenteket, és csak akkor kell a felelősséget vállalniuk ezekért, ha megtagadják a törlést és a felhasználó adatainak kiadását a hatóságoknak.

Az anonimitást ellehetetlenítő törvény más részeit egyébként pozitívan fogadta az online közvélemény, ilyen például a tudományos publikációk erősebb védelme, a plagizálás erősebb büntetése, illetve az ilyen ügyek kezelésének leegyszerűsítése a jogi procedúra szempontjából.

Rovatok