Index Vakbarát Hírportál

Újabb zenebolt jön Magyarországra

2011. október 22., szombat 22:11

Korábban alig volt Magyarországon legális zenebolt, de az elmúlt hónapokban felpörgött a piac. Elsőként a Hungaroton indította el internetes zeneáruházát, aztán szeptember végén az Apple iTunes Music Store vált elérhetővé, a héten pedig a Magyar Telekom számolt be egy Last.fm-re hajazó netrádió, a ZeneCenter startjáról.

Hamarosan egy újabb nemzetközi szereplő, a jelenleg csak Franciaországban és az Egyesült Királyságban használható Deezer is megjelenhet hazánkban. Axel Dauchez, a Deezer vezérigazgatója kedden a Reuters-nek azt nyilatkozta, hogy a szolgáltatást eleve úgy fejlesztették, hogy az gyakorlatilag egy kapcsoló átbillentésével elindítható akár országok százaiban is, már ha ennyiben sikerül a jogokat megszerezni.

A cég az erős konkurencia és a magas belépési költségek miatt sosem gondolkodott amerikai terjeszkedésben, inkább azokra a piacokra koncentrál, melyeket a nagyok hanyagolnak. „A zeneipar nyereségének 80 százaléka hét országból származik” – magyarázta. A Spotify például jelenleg 8 országból használható, az Apple iTunes Music Store pedig 36-ból.

A 2007-ben Franciaországban elindított Deezer zenefolyama (streaming) ingyenes, de előfizetési díj fejében online zenegépként, vagy a fájlok feltöltésével privát zenetárként is használható. A fizető ügyfelek letölthetik a kedvenc számaikat, amik a jelenleg 13 millió dalból álló repertoárból választhatók ki. A szolgáltatás a Facebookon is elérhető, és természetesen okostelefonra és tabletre és készítettek appokat.

Az évi 50 millió euró árbevételt termelő, idén várhatóan már nullszaldós Deezernek 20 millió regisztrált felhasználója van, közülük 1,4 millió előfizető. A cég abban bízik, hogy a mobilszolgáltatókkal kötött megállapodások révén alkalmazása felkerülhet a partneroperátorok által forgalmazott okostelefonokra, ahogy Franciaországban az Orange készülékeire.

Magyarországon azonban az európai árszinttel aligha lesz népszerű a szolgáltatás. A francia oldalon a korlátlan és reklámmentes online zenehallgatást lehetővé tévő Deezer Premium előfizetés havi díja 4,99, míg a letöltési lehetőséget és egyéb extrákat biztosító Premium+ csomagé 9,99 euró.

Rovatok