Index Vakbarát Hírportál

Az Apple levédetett egy ujjmozdulatot

2011. október 26., szerda 11:56

A lezárt érintőkijelzős készülékek többségét úgy lehet aktiválni, hogy a felhasználó végighúzza az ujját az érintőkijelző egy sávján. Erre a megoldásra kérvényezett szabadalmi oltalmat az Apple, és az amerikai szabadalmi hivatal meg is adta neki.

Az érintőképernyős telefonoknál és hasonló méretű, zsebre vágható kütyük esetében a hagyományos, nyomkodható gombos készülékeknél is nagyobb a veszélye a véletlen tárcsázásnak, amikor az ember zsebében érzékel érintést a képernyő, és erre reagál a felhasználó tudta nélkül. Az ilyen balesetek elkerülésére jelent meg az „unlock slide", vagyis a készülék lezárására és feloldására szolgáló csúszka a kijelzőn. Amíg a csúszkát a bal oldalsó állásból át nem húzza a júzer egy határozott mozdulattal a jobb oldalira, a kijelző minden más érintést figyelmen kívül hagy. A rendszer remekül működik, szinte kizárt, hogy véletlenül ilyen mozdulatot tegyen bármilyen, a képernyővel érintkező tárgy a zsebünkben, és feloldja a lezárást.

Az Apple szabadalmi kérelme hosszan és igen részletesen magyarázza, mi az a technológia, ami ezentúl az Apple tulajdonát képzni, és ábrákat is mellékel illusztrációképpen. A világ nagyjából összes érintőképernyős telefonjában és táblagépében alkalmazott zárfeloldó megoldás ezek szerint akkor sérti az Apple szabadalmát, ha egy meghatározott mozdulattal oldható fel a lezárt állapot az érintőképernyőn, illetve egy ikon, vagy más vizuális segítség mutatja meg a felhasználónak, mit kell tennie, és milyen irányban elvégezni a mozdulatot.

A konkurens telefon- és tabletgyártók egyelőre nem reagáltak a hírre, és az sem ismert, hogy az Apple hogyan akar élni a szabadalmi jogával, megpróbál-e licencdíjat szedni minden cégtől, ami ezt a megoldást alkalmazza a készülékeiben.

Rovatok