Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a világ legnagyobb 3D-kijelzője

2011. november 3., csütörtök 11:29

A japán National Institute of Information and Communications (ICT) és a JVC közös csapata készítette el a világ jelenlegi legnagyobb, 200 inches (508 centiméter), képátlójú, szemüveg nélkül is három dimenzióban észlelhető kijelzőjét. Összehasonlításképpen, a legtöbb fogyasztói felhasználásra szánt nagyképernyős HD tévé 55-65 inch (165 centiméter) átmérőjű, egy IMAX-mozi vászna pedig 864 inches (21,95 méter).

A kijelző szemüveg nélküli háromdimenziós hatását 57 projector segítségével alkotják meg, melyeket egyenként a megfelelő fényerőre és színmélységre állítanak. Az éles kép létrehozásához egy kondenzátorlencse fokuszálja a megfelelő helyre a beérkező képelemeket. Az egész szerkezet súlya körülbelül 500 kilogramm.

Ennek a megoldásnak az egyik legnagyobb előnye más típusú 3D kijelzőkkel szemben az, hogy míg azok körülbelül 180 fokos látószögűek, ez 13 fokos. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy balról és jobból meg lehet nézni például egy doboz oldalait a 3D-képen.

A kijelző jövőbeni verziójának 200 különböző látószöge, másképpen fogalmazva parallax képe lesz, szemben a jelenlegi 57-tel. Ezen kívül a csapat egy 3D videófelvevő eszközön dolgozik. Most egymástól 1,9 centiméterre elhelyezett kamerákkal kellene dolgozniuk, de mivel a HD kamerák ennél jóval nagyobbak, ezt lehetetlen megvalósítani.

Rovatok