Index Vakbarát Hírportál

Vége az Internet Explorer egyeduralmának

2011. november 3., csütörtök 14:24

Az internet forgalmát mérő és elemző Net Applications legfrissebb, októberi adatai szerint az Internet Explorer történelmi határt lépett át: 50 százalék alá csökkent a részesedése az összes internetező között. A Microsoft böngészője 1998 óta uralt nagyobb szeletet a piacon, mint az összes konkurense együttvéve. A csúcson 2004-ben járt, akkor 95 százalék körül, gyakorlatilag egyeduralkodó volt. Azóta lassan, de biztosan csökken a részesedése, eleinte a Firefox, az utóbbi években pedig a Chrome szipkázza el a felhasználóit.

Az októberi összesített adatok szerint az asztali számítógépek és notebookok felhasználói között még 52 százalékos részesedése volt az Explorernek, azonban ez a szegmens már csak a web forgalmának 94 százalékát adja, a maradék hat százalékért felelős mobileszközökön pedig elenyésző a Microsoft jelenléte. (Itt egyébként a Safari, az Opera Mini, és az Android Browser uralkodik, hárman 90 százalék fölötti részt fednek le a piacon.) Így az összesített webforgalomnak már csak a 49,6 százaléka származik az Internet Explorer felhasználóitól, a Firefox 21,1, a Chrome 16,6, a Safari 8,7, míg az Opera 2,5 százalékkal bír.

A trendek a Chrome dinamikus előretörését (havonta egy-másfél százalékpontot javít az eredményén), az Explorer visszaesését és a Firefox stagnálását mutatják az élmezőnyben.

A jelentés kitér az egyes böngészőkön belül az új verziókra való áttérés jelenségére is. A gyors frissítés főleg a Chrome felhasználóira jellemző, míg a Firefoxnál még mindig jelentős a 2010 januárjában megjelent 3.6-os verzió tábora, az Internet Explorerből pedig máig mérhető a tíz éves 6.0 változatot használók rétege.

Az Index olvasói egyébként messze megelőzik a világátlagot a böngészőpiaci trendek követésében, nálunk már a firefoxosok vannak a legtöbben (45,6 százalék), a 24,4 százalékos Internet Explorert pedig hamarosan utoléri a most 21 százalékon álló, de gyorsan növekvő chrome-os felhasználói réteg.

Rovatok