Index Vakbarát Hírportál

Obamánál tiltakoznak az új amerikai internettörvény ellen

2011. november 4., péntek 10:38

A jogászok és az internetes ipar képviselői után a felhasználók is felháborodtak az új amerikai internettörvény tervezetén, amit egy texasi republikánus képviselő nyújtott be október végén a képviselőház elé. A tervezet a jogsértő tartalmak terjesztésével gyanúsított weboldalakat minden eddiginél szigorúbban üldözné: feketelistákat állítana össze az internetszolgáltatóknak a letiltandó oldalakról, kiszűrné azokat a keresőmotorok találati listáiról, és megtiltaná az online pénzintézeteknek és hirdetéskiszolgálóknak, hogy a gyanúba keveredett oldalakkal üzleteljenek. A tervezet a szolgáltatókat tenné felelőssé a felhasználóik jogsértéseiért, ha nem sikerül őket azonosítani.

Ha a törvényt elfogadják, és szó szerint betartják, az rengeteg webes szolgáltatást, közösségi oldalt, videómegosztót és blogszolgáltatót halálra ítél; teljesen összeegyeztethetetlen az elveivel a közösségi média működése. Minden olyan oldal beleütközhet, ami engedélyezi a felhasználói tartalmak megjelenítését a felhasználók pontos személyazonosságának megadása és ellenőrzése nélkül.

Az E-PARASITE nevű törvény tervezete (a teljes, 79 oldalas szöveg itt olvasható el) elleni tiltakozás most elért a Fehér Házig is, az aktivisták az amerikai kormány hivatalos petíciós oldalán juttatták el kérésüket Obama elnökhöz, hogy hallgasson a szakértőkre és a józan észre a szórakoztatóipari lobbi helyett. A We the people nevű oldalon 13 év feletti amerikai állampolgárok, a valós személyazonosságukat vállalva indíthatnak és támogathatnak petíciókat. A Fehér Ház azt ígéri, hogy minden olyan témát, ami egy hónap alatt legalább 25 ezer követőt gyűjt, szakértői stábbal vizsgálnak meg, és válaszolnak rá – különleges esetekben akár személyesen az elnök.

Az oldalon egyaránt futnak komoly (például a melegházasság engedélyezéséről szóló), petíciók, és kevésbé komolyan vehetők is, mint például az, ami az idegen civilizációk eddig eltitkolt földi látogatásainak hivatalos elismerését követeli.

Egy külön kezdeményezésben közel száz amerikai jogászprofesszor küldött nyílt levelet a Kongresszusnak, amiben azt fejtegetik, hogy a törvénytervezet súlyosan sérti az amerikai alkotmányt, a szólásszabadsághoz, és a bírósági ítélet előtti védekezéshez való jogot.

Rovatok