Index Vakbarát Hírportál

Focimeccs és Facebook egyszerre a tévén

2011. november 7., hétfő 11:12

Több gyártó telepít Facebookot és Twittert az internetes kapcsolattal ellátott tévékészülékekre, de kevesen csinálják jól. Az egyik tipikus hiba, hogy nincs semmilyen összeköttetés a nézett tartalom és a közösségi hálózat között, tehát nem lehet egy gombnyomással beírni, mit nézünk éppen. Az pedig kifejezetten bosszantó, hogy a Facebook általában teljes kijelzőn fut, eltakarva a műsort.

A Panasonic az utóbbi problémát oldotta meg egy frissítéssel, amit a Viera TV típusú készülékekhez adott ki. A frissítéssel egyszerre lehet nézni a focimeccset, és bejegyzéseket írni róla.

Ezekkel a fejlett tévés szolgáltatásokkal az a legnagyobb gond, hogy a gyártók telepítik az operációs rendszert, és a hasznos frissítéseket csak azok a szerencsés felhasználók kapják meg, akik a megfelelő modellt vették meg. Azt pedig a vásárlás pillanatában senki sem tudhatja, hogy a gyártó milyen újítások vezet be. A Panasonic – és riválisai, a Sony, az LG, a Samsung és a többiek – bármikor dönthetnek úgy, hogy csak egy-két modellt frissítenek rendszeresen.

A felhasználók szempontjából ideális lenne egy világszerte elterjedt tévés platform, mint amilyen a számítógépeken futó Windows, hiszen akkor garantáltan megérkeznének a frissítések, függetlenül attól, hogy ki gyártja a tévét.

A tévézés élményét próbálja fokozni a Motorola Mobility is, a Corvair kódnevet viselő táblagéppel, amin az Android 2.3-as verziója fut. Hivatalos bejelentés híján a terméket nem tudjuk részletesen bemutatni, de a kiszivárgott képekből kiderül, hogy a kütyü nemcsak távirányítóként működik, hanem az interfészét át is tudja sugározni a tévé kijelzőjére. Infravörös és rádiós interfészen is kommunikál az eszközeinkkel. Sajnos egyelőre nem tudni, hogy milyen eszközökkel lesz kompatibilis.

Elméletileg egy ehhez hasonló táblagép is alkalmas lehet arra, hogy a jövő tévés platformja legyen, hiszen a szoftvereknek nem feltétlenül a tévé processzorán kell futniuk. Bőven elég, ha a tévé meg tud jeleníteni bármilyen full HD képet, jöjjön az akár egy tabletről vagy egy set top boxról.

Rovatok