Index Vakbarát Hírportál

Beszállt a táblagépháborúba a Kindle legnagyobb riválisa

2011. november 8., kedd 11:29

Táblagéppel rukkolt elő a Barnes & Noble amerikai könyváruház: a készülék a Nook e-könyv-olvasó továbbfejlesztett változata, amely érintőképernyős, lehet rajta internetezni és filmeket nézni is.

A hétfőn bemutatott készülék Nook Tablet nevet kapta. A megszokott funkcionalitás emellett integrálták a tengerentúlon rendkívül népszerű, filmnézésre alkalmas médiaszolgáltató streamklienseket, a Netflixet, a Hulu Plust és a Pandorat is. A készüléken az Android Gingerbread (2.3) operációs rendszer fut.

A készülék formáját tekintve teljesen megegyezik a már korábban piacra dobott, színes könyvolvasóval, a Nook Colorral, egyedül a színe világosabb egy kicsit. A második különbség csak használatkor derül ki: a táblagép jóval könnyebb. A bekapcsológomb bal felülre, míg a hangerőszabályzók jobb oldalra kerültek.

Az Amazon nyomában

A táblagép képátlója 17,8 centiméter, csakúgy, mint a rivális Amazon szeptemberben bemutatott eszközének, a Kindle Fire készüléknek. Az iPad ennél nagyobb, 24,6 centiméteres. Akkumulátora elvileg 11 és fél órát bír és 16 gigabájtos belső memóriával érkezik, amely microSD-vel tovább bővíthető.

A Nook Tablet ára 249 dollár, a Kindle Fire már 199 dollárért elérhető, az iPad viszont 499 dollárt kóstál. A Nook Tablet november 17-től, vagyis két nappal a Kindle Fire után lesz elérhető, és remények szerint a karácsonyi szezon egyik nagy slágere lehet majd.

A Barnes & Noble – a legnagyobb könyvesbolthálózat az Egyesült Államokban – 2009-ben, két évvel az Amazon után jelent meg elektronikus könyvolvasóval a piacon.

Rovatok