Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a felcsavarható e-papír

2011. november 9., szerda 09:32

Az elektronikus papír fejlesztése régre nyúlik vissza, az alapjait még az 1970-es években rakták le a Xerox Palo Alto Kutatóközpontban. Az első elektronikus könyvolvasó megjelenésére azonban egészen 2004-ig kellett várni. A e-könyv-olvasó eszközökben megtalálható technológiának sok előnye van a hagyományos lcd-panelekkel szemben, fogyasztása elenyésző, hiszen a szöveg megtartásához nem vesz fel áramot, nagy a betekintési szöge, és a képe is kontrasztos.

Ugyanakkor színes variánst csak nagyon sok pénzért lehet belőle készíteni, lassú képfrissítése miatt mozgókép lejátszására gyakorlatilag alkalmatlan. Ez nem is baj, mert az e-papír sokak szerint a nyomtatott újságok kiváltására született, az AU Optronics pedig meg is tette a lépéseket, hogy ez valóra váljon.

A kijelzőket gyártó vállalat új projektje az Unplugged Flexible E-Ink Display, ami tényleg úgy néz ki, mint a jövő újságjai. A rugalmas kijelzőn egy hajszálvékony napelem is van (szintén rugalmas), azaz a tápellátást elvileg a napfény is meg tudja oldani, szép időben a kép mozgatásához szükséges energia több százszorosát tudja felvenni a prototípus.

A panel 6 hüvelykes képátlójú, 600 x 800 pixeles felbontású, semmilyen háttértár vagy kemény alkatrész nem található benne, aminek köszönhetően csűrhető-csavarható. Ez jól mutatja, hogy a termék nem piackész, hiszen a dokumentumok tárolása nem megoldott, plusz vezeték nélküli hálózatokhoz sem lehet csatlakozni vele. Magyarán ez csak egy kijelző, de annak mindenképp döbbenetes, mert 0,13 milliméter vékony. Reméljük, hogy egyszer kézzel fogható termék válik belőle.

Rovatok