Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a világ leggyorsabb számítógépe

2011. november 10., csütörtök 14:15

Csaknem húszezer új processzorral bővült a Fujitsu K szuperszámítógép, ami a megnövekedett számítási teljesítményt kihasználva megdöntötte saját sebességrekordját, és átlépte a 10 petaflopsos határt. A számítási sebességet mérő flops mértékegység azt mutatja meg, hány lebegőpontos (vagyis tört számmal végzett) matematikai alapműveletre képes a gép egy másodperc alatt. A Fujitsu K új rekordja 10,51 petaflops, vagyis 10,51 ezerszer egymilliószor egymillió művelet.

A gépet a tokiói RIKEN tudományos kutatóközpont használja, fizikai, kémiai és biológiai szimulációkat számoltatnak vele. A bővítés után 88128 processzor dolgozik benne (8 magos SPARC64 VIIIfx-ek), és egy speciálisan erre a rendszerre tervezett Linux-verzió fut rajta. A fogyasztása 9,9 megawatt, ami nagyjából egy 10 ezer fős kisvárosénak felel meg, de a számítási teljesítményére vetítve ez még mindig gazdaságosabb, mint a világ második legerősebb szuperszámítógépe, a kínai Tianhe-1A, vagy a harmadik, amerikai Jaguar. A K-t idén júniusban kapcsolták be (akkor rögtön a szuperszámítógépek toplistájának élére ugrott), de még nem fejeződött be az építése, várhatóan 2012 végéig bővítik újabb részegységekkel.

A világon jelenleg nyolc számítógép van, ami átlépi számítási teljesítményben a petaflopsos határt. A másodiktól a nyolcadikig négy amerikai, egy-egy kínai és japán gép található, de ezek összesített kapacitása sem éri el a K új rekordját. A gép egyébként most szolgált rá a nevére, a K megnevezés ugyanis a „kei” japán szimbólumból fakad, ez pedig az SI mértékegységrendszer peta előtagjának megfelelő szám tízszeresét jelenti.

Rovatok