Index Vakbarát Hírportál

A Google titkos laborban tervezi a jövőt

2011. november 14., hétfő 20:03

Olyan misztikus a működése, mint a CIA-é. Két helyszínen is folyik a munka, az egyik, a vállalat Mountain View-beli központjában lévő iroda a logisztikai ügyeket viszi, a másik, ismeretlen helyszínen lévő létesítményben folynak a robotikai fejlesztések, írja a New York Times a Google San Franciscó-i öböl környékén működő titkos laborjáról, a Google X-ről.

A laborban, amelynek munkájában állítólag a két alapító, Sergey Brin és Larry Page is aktívan részt vett, a Microsofttól, a Nokiától, a Stanfordról és az M.I.T.-ről elcsábított, robotikában jártas szakemberek és elektromérnökök dolgoznak. Köztük van Sebastian Thrun mesterségesintelligencia-kutató, aki a sofőr nélküli autó feltalálójaként ismert, és Andrew Ng, aki Thrunhoz hasonlóan a Stanfordon tanít, és az agykutatásban elért eredményeket igyekszik kamatoztatni a robotikában.

A lap forrásai szerint legalább száz projekten folyik a munka a Google X-ben: ott készült a Google sofőr nélküli autója, amely jó ideje rója a kaliforniai utakat, és a labor kutatói állítólag foglalkoznak a gazdája helyett munkába járó robot gondolatával csakúgy, mint az androidos telefonnal távolról működtethető villanyégőkkel és kávéfőzőkkel is.

Rovatok