Index Vakbarát Hírportál

Sportolókövető programot fejlesztettek

2011. november 14., hétfő 16:15

A svájci Ecole Polytechnique Federale de Lausanne számítógépkutatói egy olyan rendszeren dolgoznak, amely képes követni több sportolót is egy focipályán, kosárpályán. Ehhez több kamerát és fejlett szkennelő algoritmusok használnak.

Manapság a számítógépek már képesek követni a sportolókat, versenyautókat, vagy egyéb sporteszközöket GPS segítségével. Ez viszont több sportban illegális, mivel az ilyen technológiák bevetése veszélyezteti a sport tisztaságát. Ezzel szemben az EPFL technológiája vizuális felismerést használ.

A svájci laboratórium több, precízen beállított videófolyamot elemez három különböző algoritmussal. Az első rendszer rácshálóra osztja a pályát, és kiszámítja, hogy egy-egy részt mekkora eséllyel foglal el egy játékos. A második a játékost követi: kiszámolja a helyét és a mozgását az első algoritmus eredményei alapján. Mivel a számítógépek összekeverhetik vagy elveszíthetik a játékosokat a mozgás, vagy kapcsolat során, a harmadik rendszer monitorozza, követi és rögzíti a játékosokat, beleértve a mezük színét, a számukat és egyéb vizuális tényezőket.

A kísérleti rendszer a későbbiekben nagy segítség lehet a kommentátoroknak, sőt a mérkőzések kommentálását bizonyos határig automatizálni is lehetne a rendszerrel.

Rovatok