Index Vakbarát Hírportál

Otthon is kinyomtathatjuk a vonatjegyet

2011. november 14., hétfő 16:39

A MÁV új, otthon kinyomtatható jegytípust vezet be. Így talán elkerülhető lesz a pénztáraknál, sőt újabban az internetesjegy-kiadó automatáknál kígyózó sor, cserébe viszont meg kell barátkozni bosszantó korlátozásokkal.

Otthon megvehető jegy korábban is létezett a MÁV-nál, de ezeket csak a pályaudvarakon levő kioszkokban lehetett kinyomtatni. Az új jegytípus már otthon is kinyomtatható, a fejlettebb országokban már évek óta létező megoldást nálunk hétfőn vezette be a Magyar Államvasutak.

Az otthon kinyomtatott jegy a szokásos adatok mellett mások által nem olvashatóan, egy QR-kód formájában tartalmazza a vásárló személyes adatait is. A jegyet az eTicket rendszeren keresztül lehet megrendelni – ugyanott, ahol a jegykiadó automatánál lekérhető jegyeket is.

Érthetetlen korlátozások

Az otthon kinyomtatott jegyek egyelőre csak belföldi utazásra, csak az adott napra, egyszeri utazásra használhatóak. Tehát retúrjegyet nem lehet venni. Ráadásul csak adott vonatra, tehát míg egy sima menetjeggyel adott vonalon bármelyik nem helyjegyes vonatra fel lehet ülni, ezzel nem. Sőt, ezzel a jeggyel ugyanilyen okokból kifolyólag az útmegszakítás sem lehetséges.

Kerékpárjegyet csak a menetjeggyel egy időben lehet vásárolni, önmagában nem. Ezen kívül továbbra is csak a pénztárban váltható regisztrációs és élőállat jegy. Szerencsére kedvezményes, valamit pót- és helyjegyet legalább lehet nyomtatni.

Ezentúl személyit is ellenőriz a kalauz

Ahhoz, hogy a jegyet kinyomtassuk, először a webes felületen meg kell adni személyes adatainkat. Az otthon nyomtatott menetjegy névre szól, így átruházni sem lehet. Amennyiben mégis odaadnánk másnak, azt a MÁV „névre szóló jegy jogtalan átruházása" címén menetdíj + 2600 + 8000 forint pótdíjjal bünteti. Amennyiben a vonat nem feláras (tehát nincs pót-, vagy helyjegy), de a jegy nem arra a vonatra szól, amire felültünk, plusz 2600 forintot kell fizetnünk.

Az otthon nyomtatott menetjegy legfeljebb négy vonatot, azaz három átszállást tartalmazhat. Az, hogy a jegykezelő rendszer vagy esetleg a kalauz memóriája telik be, nem derül ki a MÁV tájékoztatásából – igaz, három átszállással az országon belül bárhova eljuthatunk.

Bosszantó az is, hogy az otthon nyomtatott menetjegy pénztárban nem téríthető vissza, csak otthon. Viszont feltétel, hogy „a visszatérítést az otthon nyomtatott menetjegyen feltüntetett első vonatnak az utas indulási állomásáról történı elindulását megelőző legkésőbb 1 óráig kezdeményezzék a webes felületen”.

Miért kell a személyi?

Az otthon nyomtatott jegy akkor érvényes, ha az utas személyazonosító adatain túl legalább a vonalkód olvasható a megfelelő eszközzel. A kész jegyen az utazás részletein kívül egy vonalkód található, amit beolvasva kiderül, hogy kódolt szöveget tartalmaz, amit csak speciális készülékkel lehet értelmezni.

Így legalább jó ideig eltart majd a hamis jegyek létrehozása, amire sajnos nyilván van lehetőség, mert úgy tűnik, a jegyeket még mindig nem egy központi rendszer adatbázisával vetik össze, hanem egyszerűen jegyvizsgáló nézi meg – ezért van szükség a személyes adatok megadására és az okmányok bemutatására is az utazáskor.

A rendszert a korlátozások feloldásával és egy központi ellenőrzőrendszerrel lehetne jelentősen továbbfejleszteni, de már annak is lehet örülni, hogy a MÁV egyáltalán bevezette az otthon nyomtatható jegyet.

Rovatok