Index Vakbarát Hírportál

Hideget és meleget is kapott a Kindle Fire

2011. november 15., kedd 08:19

Eljutott a felhasználókhoz az Amazon első táblagépe, de a tesztelők nem rajonganak érte. Vonzó a 200 dolláros ár, de senki nem megy szó nélkül amellett, hogy műszaki szempontból vannak jobb ajánlatok is.

Megjelent az Egyesült Államokban a Kindle Fire, ami az Apple iPad-jének egyik fő ellenfele lehet, mert az Amazon rengeteg tartalmat kínál rá.

Kinézetre a Fire nem az iPadre, hanem a RIM Playbook tabletre hasonlít. Az egyszerű fekete keret közepén egy 7 hüvelykes, 1024 x 600 pixeles kijelző található, ami az Engadget tesztelői szerint jó, de nem elég nagy felbontású, a digitális újságok apró betűs rovatai már nem olvashatók rajta kényelmesen. Nem a Fire a legkönnyebb tablet, 413 grammjával a szupervékony 10 hüvelykes tabletekkel kerül egy súlycsoportba.

A tesztelők sok hiányosságot találtak, például szemközti kamera híján a Fire nem alkalmas a videotelefonálásra, a HDMI port nélkül nem lehet a videókat tévén lejátszani, és csak egyetlen ki- és bekapcsoló gomb van, tehát a hangerő csak szoftverrel állítható.

Tárhelyszegény

A Fire processzora 1 gigahertzes, de csak fél gigabájt RAM-ja és szerény 8 gigabájtos tárhelye van, amiből a felhasználónak már csak 6,5 gigabájt jut. A nagyobb tárhely hiánya még megmagyarázható, hiszen a felhasználók bármennyiszer megnézhetik az Amazontól megvásárolt filmeket, zenéket és könyveket, mert minden tartalom elérhető a szervereken. A tartalmak ideiglenes tárolása sem nagy ügy, az Engadget cikke szerint egy kétórás film 560 megabájtos, tehát legalább tíz ilyen elfér a tableten. Aki azonban nem akarja elhasználni a tárhelyet, annak vagy vennie kell még egy mobilnetes MiFi hotspotot is, vagy állandóan wifi közelében kell maradnia, mert a Fire-ben nincs se 3G, se 4G.

Nagyobb gondot okoz a kevés RAM, mert ennek is szerepe lehet abban, hogy a Fire néha akadozva fut. Az Angry Birds és az egyszerűbb 3D játékok a beszámolók szerint jól futnak, de a böngésző nem túl gyors. Ez meglepő, mert a Silk nevű böngésző a renderelés egy részét a szerveren végzi el, tehát elméletileg gyorsabbnak kellene lennie.

Androidon ül

A Fire egy androidos tablet, a telefonokra optimalizált 2.3-as verzió fut rajta, de ez teljesen mindegy, mert az Amazon a saját felületét ültette rá. Más a menürendszer, és az Android Market sem elérhető, a szoftvereket az Amazon szoftverboltjából kell beszerezni.

A főmenüben lévő ikongyűjtemény az utoljára megnyitott szoftvereket, filmeket, képeket, és könyveket mutatja, és egy gombnyomással betölthető az újságosstand, a könyvtár, a zenék, videók, doksik, appok és a kedvenc weboldalak gyűjteménye. Mindegyik almenüben külön megjeleníthetők az eszközön és a felhőben tárolt tartalmak.

Az Engadget szerint a videózás és a zenehallgatás jó élmény a tablettel, az online lejátszás néhány másodperc alatt elindul, és néhány érintéssel letölthetők egész albumok vagy egy előadó összes műve. A tesztelő csak azt kifogásolta, hogy túl könnyen elérhető a Store, magyarán a bolt gombja, és aki nem tud vigyázni, nagyon gyorsan leapasztja a bankszámláját.

Sokáig bírja

Az e-könyv-olvasó nagyon jól személyre szabható, a felhasználó nyolcféle betűtípusból választhat, átméretezheti a betűket. Éjszakai üzemmód is van, fekete alapon megjelenő fehér betűkkel. Persze a magazinok passzolnak igazán a színes eszközhöz, és a boltban már 400 kiadvány elérhető. A tesztelők azonban szűknek érezték a 7 hüvelykes kijelzőt az általában nagyobb formátumú magazinokhoz, a kisebb betűk olvashatatlanul aprók.

A Fire az Engadget tesztjében 7 óra 42 perc alatt merült le a folyamatos videolejátszástól, tehát munkanapokon biztosan nem merül le, ha csak menet közben használják. Az amerikai kütyüblog szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy 200 dollárért elég jó eszköz a Kindle Fire, de más, drágább tabletekkel összehasonlítva már érezhetők a hibái.

Lassú, korlátozott tárhelye, és az interfészén is lenne mit csiszolni. A legnagyobb hibája viszont az, hogy a kis kijelző kevésbé alkalmas a magazinok pótlására, ezt a nagyobb méretű táblagépek jobban megoldják.

Rovatok