Index Vakbarát Hírportál

Az Intel bemutatta a jövő processzorát

2011. november 16., szerda 13:05

A seattle-i SC11 szuperszámítógépes konferencián az Intel mérnökei bemutatták a Knights Ferry kódnevű kísérleti processzort, aminek a számítási teljesítménye átlépi az egy teraflopsos határt. A flops mértékegység az egy másodperc alatt, tört számokkal végzett matematikai alapműveletek számát mutatja, a tera előtag pedig ezermilliárdos szorzót jelent.

A processzor az Intel új, MIC (Many Integrated Circuits) technológiájára épül, és a prototípus már olyan állapotban van, hogy hamarosan elkezdődhet a tömeggyártás. A csipet egyelőre szuperszámítógépekbe szánják, de pár éven belül beköltözhet a technológia a sima asztali gépek és laptopok világába is – ennek különösebb technikai akadálya nincsen, hiszen a bemutatón is egy Linuxot futtató notebook produkálta a teraflopsos sebességet.

A Knights Ferry felépítéséről érthető módon kevés részletet árultak el a fejlesztői, annyit tudni róla, hogy legalább 50 processzormag dolgozik benne, és egy dupla PCI Express csatlakozót foglal el az alaplapon. Az áráról és a fogyasztásáról egyelőre semmit nem árult el az Intel, de azt igen, hogy a Knights Ferryre támaszkodva 2018 körül jöhet el a szuperszámítógépek következő generációja, ami egy nagyságrendet ver rá a mostani csúcsgépek teljesítményére.

A teraflopsos határt egyébként 1997-ben lépte túl az első számítógép, a szintén Intel processzorokat (9300 darab Pentium 2-est) használó ASCI Red. A 104 szekrényből álló, 150 négyzetméternyi helyet elfoglaló monstrum az amerikai energiaügyi minisztérium egyik kutatólaborjában dolgozott, nukleáris szimulációkat futtatott.

Rovatok