Index Vakbarát Hírportál

Nézze meg nálunk a videojátékkal forgatott Mohács-filmet!

2011. november 17., csütörtök 17:53

Tavaly márciusban írtuk meg, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem egy fiatal történésze, Baltavári Tamás néhány kollégájával, a Történelmi Animációs Egyesületben modellezi az 1526-os mohácsi csatát, és a számítógépes modellekkel animációs filmet készít. Baltavári azóta végzett az egyetemen, és a film is elkészült, erről is írtunk bővebben augusztusban.

A történész kedden tudatta velünk, hogy a film felkerült a YouTube-ra, és felajánlotta, hogy a film az Indexen kapjon először nagyobb nyilvánosságot. „Reményeink szerint a nagyközönség és a tudományos és pedagógus szakma tetszését is elnyeri, és oktatási segédanyagként is használható lesz" – fogalmazott levelében Baltavári. Örömmel éltünk a lehetőséggel, a film a fenti linken vagy a lenti lejátszóban megtekinthető.

A több mint húszperces film a Total War játéksorozat motorjával készült, a korhű öltözet és felszerelés jelentős részét Baltaváriék modellezték le. A csata animációs filmben elmesélt menete megfelel a történelmi ismereteinknek.

Baltaváriék további csaták modellezését is tervezik. „Terveink közt egyéb fejlesztések is szerepelnek, valódi 3D filmen dolgozunk 360 fokos, körpanorámás formában, interaktív múzeumfejlesztő célzattal" – írta a történész. „Az egyesületünk ígéri, hogy a következő film győztes magyar csatát fog bemutatni."

Rovatok