Index Vakbarát Hírportál

Steve Jobs miatt vagyunk boldogtalanok

2011. november 21., hétfő 16:29

A brit főrabbi szerint az Apple eszközei tehetnek az emberek szomorúságáról és megkeseredettségről. Jonathan Sacks a Tízparancsolat kőtábláihoz hasonlította az Ipadet.

Jonathan Sacks brit főrabbi Mózeshez hasonlította az Apple idén elhunyt alapító-vezérigazgatóját, Steve Jobst. „A fogyasztói társadalom az utóbbi időben odáig fejlődött, hogy Steve Jobs lejött a hegyről, két táblával, az egyik és a másik Ipaddel, ennek köszönhetően áll most a kultúránk az Ipodból, Iphone-ból és Itunesból. I, i, i [én, én én]" – fogalmazott Sacks. „Ha egy individualista, egocentrikus kultúrát építünk fel, ahol csak az énnel törődünk, az nem annak a jele, hogy jó úton haladunk.”

A fenti szavak egy, az angol királynő által rendezett vallási összejövetelen hangzottak el. Sacks a beszéde további részében arról elmélkedett, hogy a fogyasztói etika állandóan arra emlékezteti a vásárlót, hogy mi mindene nincs meg, ahelyett, hogy köszönetet mondanának Istennek azért, amit már megadott.

A főrabbi szerint ez mára odáig fajult, hogy a reklámok befolyásoló erejének köszönhetően mindenki boldogtalannak érezheti magát, aki nem a legújabb kiadású Iphone-nal rendelkezik. A fogyasztói társadalom emiatt a boldogtalanság előidézésére és terjesztésére alkalmas. Beszéde után a rabbi arra kérte az embereket, hogy az érintőképernyős eszközeik helyett a családjukkal töltsék az idejüket.

Rovatok